Steiner i Lyngdal som snakker.

Har du stoppet ved Kvilesteinen utenfor butikken til gullsmed Asbjørn Opsal og lest hva denne steinen snakker om? Jeg tok bilde av steinen 1. juli 2017 før den nye miljøgata i Alleen ble åpnet. Nedenfor siterer jeg fra en plate  ved steinen:

Minne fra Lauvvirketransport med mann, hest og kjerre fra øvre Eiken til Agnefest. Det kunne fraktes 0,5 mål pr tur. En karavane samle inntil 20 hester og startet gjerne gry tidlig mandag. Første rast var ved Kvås kirke. Her ble det kaffi og niste. Neste stopp ved Strands eiendom i Alleen. Siste etappe gikk til Agnefest, og med båt til Stavanger for røyking og brislingproduksjon.

 

Steinen til høyre på bildet snakker om den tida da hesten var et viktig arbeidsdyr i skogene, på jordene og i langtransport. Asbjørn Opsal til venstre for steinen er opptatt av å ta vare på vår fortid. Det fortjener han stor takk for. Han skreiv en artikkel i Lyngdalsboka 2003 om Et tilbakelagt, men ikke glemt trekk i Alleens historie. Jeg fant dessverre ikke denne årgangen av Lyngdalsboka i min samling. Er den til slags nå?

I fantasiens verden kan det være spennende å forestille seg 20 hester med lauvtrær som last trampe gjennom den nye miljøgata i Alleen 1. juli 2017. Siden det er en gågate, må hestene få lov til å tråkke i vei på de harde steinene, og legge fra seg sine visit-kort tilsatt ekte heste-lukt. Ved Strands gårdseiendom i Alleen ser vi en kvilestein. Kanskje var det godt for en mann på hesteryggen å stige ned. For en stivbeint rytter kunne det komme godt med å trø ned på en stein. Hvis vi bruker alle sansene våre, opplever vi at Alleen før og nå er fantastisk forskjellig. 

I 2014 skreiv jeg en artikkel i Lyngdalsboka med den noe utfordrende tittelen: Alle veger før til Rom. Nedenfor siterer jeg et par linjer fra artikkelen om steiner som snakker om postbud til hest og om kjerre med likkiste på. Der folk og dyr har gått, står det noen steder igjen en merkestein som kan forteller om levd liv før i tida.

Så tidlig som på 1600-tallet hadde de bygd Optebrua (Oftebro) over Litleåna. Derfra gikk rideveg over Leikskaret, nå boligfelt, til Bergsaker. 

 

Denne steinen fant jeg der Jakob Stålesen kjøpte gård i 1919. Han reiv det gamle posthuset i 1925 for å bygge nytt hus. Han hadde stall til fire hester som kunne brukes til å frakte post. Vi har grunn til å tro at postmenn kom ridende på hest hit, steig av hesten og trødde ned på steinen. Nå bor ekteparet Lehne der. De dyrker og selger jordbær til stor glede for mange. 
 

I tunet i grn. 155 brn. 3 på Rom, som nå eies av Steffen Fidjeland, lå det tidligere en stein som de kalte Liksteinen. Den var om lag 1×2 m i firkant og 80 cm høg. Her steig de av og på hesten. 

 

Mange har nok kjennskap til steiner som kan fortelle spennende historier om livet før i tida. Her utfordres du til å dele minner, mens du enda husker dem. 

Trygve Omland

Lyngdal 6. juli 2017.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg