Presten Eilert Sundt fra Farsund med hjertelag.

Byfesten for Eilert Sundt i går den 8. august 2017 var en verdig feiring som jeg ser tilbake på med takknemlighet. Arrangørene i Farsund kommune har gjort en god jobb for å minnes hans fødsel for 200 år siden. Sundt er mest kjent som samfunnsforsker og som sosiologiens far.

 

Kake til folkefesten på torget.

 

Jeg ble interessert i å lete etter spor av Eilert Sundt som teolog og prest, men resultatet var magert. I Norges litteraturhistorie bind 2 fant jeg dette: Eilert Sundt (1817-75) ble cand. theol. i 1846, men gikk ikke inn i geistlig virksomhet før 1869, da han ble sokneprest på Eidsvoll. Videre: Som lærer i religion ved Christiania Tukthus fra 1847 kom Sundt i kontakt med fantefolket i Norge, lærte deres språk og utgav i 1850 Beretninger om Fante- eller Landstrygerfolket i Norge. Her kan være en forbindelsen mellom teologen og læreren.

 

Bautaen over Eilert Sundt utenfor Husan i Farsund.

 

I biografien Eilert Sundt Humanist og samfunnsforsker skriver H. O. Christophersen i 1959: Som sogneprest på Eidsvoll følte Sundt seg ofte på gal hylle. Han fikk både materialistene og pietistene mot seg. Men han gikk med iver opp i sin gjerning og gjorde en betydelig innsats for skole- og fattigvesenet i bygden. I en korrespondanse fra Eidsvoll til Verdens Gang heter det i 1975, kort før Sundts død: Kjærligheden betegner hvert Stig han tager. Han er den fattiges Ven og Forladtes Beskytter. Allsteds er han for at gjøre seg kjent med Folk og Forhold. Videre leser vi: Det er en sann glede både for lærerne og barna når presten kommer på skolen. I en biografi er det en redaksjonell kommentar: Om vi har opfattet Ting rigtigt. saa hører Eilert Sundt nok egentlig til den lidet talrige Flok af Mennesker, som forstaar med Hjertet, mens de fleste andre forstaar med Forstanden. Det er i hjertelaget som er hans særmerke og storhet.

Karsten Alnæs skriver i Historien om Norge bind III: I synet på moralen uttrykker Sundt den gjengse oppfatning blant prestene på denne tiden: Samfunnet kan ikke bestå uten at forplantningen og seksualiteten foregår innenfor familiens ramme.

Carl Fredrik Wisløff skriver i Norske Kirkehistorie II om Eilert Sundt som opplysningsmann innen kretsen av grundtvigianere. Sundt var en av inspiratorene for de første Arbeidersamfunn. Hans engasjement for å hjelpe mennesker i sosial nød kan være motivert ut fra teologistudiet, tenker jeg. Sundt og flere andre forsøkte hver på sin måte å gjøre en innsats i møte med den nye arbeiderklassen rundt midten av 1800-tallet.skriver Wisløff. 

 

kransen som ble lagt ned ved minnemarkeringen utenfor Husan 8. august 2017.

 

For meg har 200 års jubileet for Eilert Sunds fødsel blitt en inspirasjonen til å lese noe mer om pioneren innen samfunnsforskning som også var prest en kort periode.

Trygve Omland

Lyngdal 9. august 2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg