Purpurfargen fascinerer på Lista og i Libanon

Lister24 hadde en interessant reportasje i dag 17.09.2018 om et fargekurs på Nordberg Fort. Jeg ble fascinert fordi det handlet blant annet om purpurfargen fra knuste snegler. På Internett fant jeg igjen en artikkel om fargestoffet purpur som jeg skreiv i 1983, da jeg var i Libanon som bataljonsprest. Jeg siterer et utdrag fra denne artikkelen her.

 

Navnet  Libanon har rot i det semittiske ordet lbn som betyr hvit. Det er sannsynligvis en referanse til de de snødekte fjellene som har gitt navn til landet. Wikipedia

 

I traktene rundt Sidon (Saida) og Tyrus i Libanon er det store hauger med snilehus (sneglehus). Det minner om stor industri knyttet til sniler i forskjellige utgaver. Snilene ble tatt levende og knust. Saften fra snilene ble kokt og renset. Fra hver snile fikk en bare en dråpe saft som kunne brukes til fargestoff. Derfor ble dette fargestoffet uvanlig dyrt. Rike og høytstående personer kledde seg ofte i klær farget av saften fra sniler. Fargestoffet fikk navnet purpur. Fargen kunne være rød, blå eller fiolett. Det var en slitesterk farge. Ved arkeologiske utgravninger i Ras Shamra har en funnet potteskår der purpurfargen ikke var blitt mørkere etter å ha ligget mer enn 3000 år i jorden. I Bibelen brukes den purpurrøde fargen som bilde på synden. Kom, la oss gjøre opp vår sak! sier Herren. Om deres synder er som purpur, skal de bli hvite som snø; Jesaja 1,18.

I Bibelens bildespråk kan den purpurrøde fargen være et bilde på synden, egoismen, gjerrigheten og det selvopptatte livet. Purpurfargen er slitesterk og varig. Vi mennesker makter ikke selv å få bort fargen. Alene Herren vår Gud kan gjøre purpur til hvit snø. Om deres synder er blodrøde, skal de bli snøhvite. Hvitt er symbol for renhet og uskyld. Herren tar initiativet og tilgir den som vender om og ber om tilgivelse. Syndenes forlatelse er fullkomment fordi Gud selv vasker rent det som er urent.

Lyngdal 17. September 2018.

 Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg