En stjerne skinner i natt

Salmen En stjerne skinner i natt kommer til å skinne lenge, kanskje helt til den store morgenstjernen kommer igjen.

Stjernen over Betlehem som ifølge Bibelen ble sett af de tre vise menn. (Illustration: Colourbox)

Kilde:  http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvad-sa-de-tre-vise-maend-glimte-over-betlehem

En stjerne skinner i natt er en ny, moderne julemelodi og juletekst som har truffet stemninger og lengsler i vår egen tid fra barn til voksne. Teksten er preget av poetiske, antydende ord som forutsetter at vi kjenner juleevangeliet. Sangen gir muligheter til å forklare hva ordene betyr ut fra Bibelen i barnehager, skoler Guds hus og hjem.

Melodien og teksten ble til på en interessant måte. Tore W. Aas (f. 1949) som var leder for koret Oslo Gospel Choir skulle gi ut en juleplate.  Han manglet en sang til en CD-juleplate.

 Det var tidlig om morgen 17. mai for vel 17 år siden. Musikeren Aas lekte med tangentene på pianoet med sine gospelpregede fingre. Plutselig hører han en melodi. Han har aldri hørt den før. Han vet ikke hvor han får melodien fra. Han spiller, og melodien kommer bare av seg selv. Etter fire-fem minutter er melodien fiks ferdig. Uten plan. Uten anstrengelse. Ellers må musikeren Aas slite og streve lenge for å få en ny melodi på plass. Den beskjedne musikeren innrømmer at melodien er riktig vakker. Nå haster det å få en tekst som passer til den nye melodien.

Aas lar telefonen kime hos dikterpresten Eyvind Skeie den samme morgenen 17. mai. Teksten må Aas ha før koret skal gå inn i studiet og synge videre på juleplata neste morgen. Den nasjonalstemte Skeie prøver å komme i julestemning. Plenen utenfor huset er grønn. Han tvinger seg til å tenke på en krybbe med gule strå 2000 år tilbake i tid, til timen da tiden sto stille og verden ble ny den hellige timen. En ide, en liten setning er i ferd med å ta form, – den hellige timen.

Han setter seg i bilen, og underveis faller han i tanker om en annen biltur, der han stoppet på en bensinstasjon, tok en kopp kaffe og møtte en familie på fem personer. Det minste barnet i familien minnet Skeie om julesangen En krybbe var vuggen.

Senere skjer dette. Skeie har alltid vært fascinert av de tre vise menn som bærer på en hellig lengsel. Presten gjør små notater. Verden var aldri helt forlatt. En stjerne skinner i natt.  Poeten har funnet motivet.

Mens han er vert for et selskap 17. mai i Oslo, kommer bevingede ord fra en julenatt i Betlehem dalende ned. Poeten smyger seg inn til datamaskinen og planter ordene i harddisken. Når flaggene er firt og fanfarene er stilnet, tikker en telefaks inn hos komponisten og kordirigenten Aas. Neste morgen møter han koret sitt med en ny melodi og en ny tekst til juleplata.

Er ikke dette et eksempel på at Den Hellige Ånd overskygger en komponist og en poet gjennom en prosess? Guds Ånd skaper tanker ut fra Bibelen i dag også.

Julesangen som ble til på 17. mai, vår frihetsdag, har dype røtter både i himmelen og på jord. Vi synger om igjen og om igjen:

Englene synger høyt i kor:

Synger om fred på jord!

Tre ganger brukes ordet fred. Denne freden kommer til oss gjennom en nyfødt kjærlighet og gjennom et barn, Guds Sønn og vår bror. Han har himmelen med til oss som drømmer om den fred som vi skal eie en gang.

Hvilke ord i Bibelen får den sangen oss til å tenke på?

Fred!

Jeg vil løfte fram disse ordene om fred:

For han (Jesus, i krybben og på korset) han er vår fred, han som gjorde de to til ett og rev ned den muren som skilte, fiendskapet. Ef 2,14. 

Muren som skilte templet i Jerusalem, var det en halvannen meter bred mur mellom hedningenes forgård og det indre tempelområdet. Jesus rev ned muren som skilte mellom Gud og alle folkeslag, og han rev ned muren som skiller mellom Israels folk og oss hedningfolk. Jesus gjorde fiender til venner.

Forent i Jesus Kristus vokser det fram en nyfødt kjærlighet mellom deler av Israels folk og deler av andre folkeslag, en nytt fellesskap fylt med Guds fred.

Vi ser små spirer av det nye, forente folket.

Gud kaller oss sammen rundt et lite barn for å skape en ny framtid for barna i hele verden. Derfor driver vi også misjon i ulike folkeslag og sender ut misjonærer.

 

Trygve Omland

 

1.      søndag i advent  2014.30.11/2017.22.12.

 

Kilde: Bruaset, Oddgeir, Det var midt i julenatt, Genesis forlag, Oslo, 2000, 3. opplag.

 

En stjerne skinner i natt

Nå er den hellige time
vi står i stjerneskinn
og hører klokkene kime
nå ringes julen inn

Englene synger høyt i kor
synger om fred på vår jord
verden var aldri helt forlatt
en stjerne skinner i natt

En nyfødt kjærlighet sover
nå er guds himmel nær
vår lange vandring er over
stjernen har stanset her

Englene synger høyt i kor
synger om fred på vår jord
verden var aldri helt forlatt
en stjerne skinner i natt

Se himmlen ligger og hviler
på jordens gule strå
vi står rundt krybben og smiler
for vi er fremme nå

Her kan vi drømme om den fred
som vi skal eie en gang.
For dette barn har himlen med
og jorden fylles med sang.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg