Kyrie eleison i Frelserens kirke i Farsund

Frelserens kirke i Farsund

Søndag 27.01.2019 hørte jeg gudstjenesten fra Frelserens kirke i Farsund via Radio Lyngdal.

Takk for engasjert salmesang og utfordrende forkynnelse i forhold til fattige mennesker. Jeg lærte at det er vanskelig å følge med i salmesangen når presten ikke sier på forhånd hvilke salmer som skal synges. Men det var en salme jeg fikk tak i.

1Lær meg å kjenne dine veie / og gå dem trøstig skritt for skritt! / jeg vet at hva jeg fikk i eie, / er borget gods, og alt er ditt. / Men vil din sterke hånd meg lede, / jeg aldri feil på målet ser, / og for hvert håp som dør her nede, / får jeg et håp i himlen mer.

2Lær meg å kjenne dine tanker / og øves i å tenke dem! / Og når i angst mitt hjerte banker, / da må du kalle motet frem. / Når jeg har tenkt meg trett til døden, / si så hva du har tenkt, o Gud! / Da kan jeg se at morgenrøden / bak tvil og vånde veller ut.

3Men lær meg fremfor alt å kjenne / din grenseløse kjærlighet, / den som kan tusen stjerner tenne / når lykkens sol for meg går ned. / Den tørrer tåren som den skapte / og leger såret som den slo. / Dens vei går gjennom det vi tapte, / den gir oss mere enn den tok. Tekst: Jakob Paulli 1902    Melodi: Folketone fra Åseral

Det som grep mest tak i meg var det liturgisk leddet Kyrie eleison. I Wikipedia leser vi:

Kýrie, eléison kommer fra det greske språket og betyr Herre, miskunne deg (over oss).

Uttrykket forekommer i gudstjenesten og gjentas da gjerne tre ganger for å understreke treenigheten: Uttrykket blir rettet mot Gud Fader, Herre Krist og Den hellige ånd.

Hvem har lært oss å be slik? Vi slår opp i Bibelen på eleison og leser:

Matt9,27 Da Jesus gikk videre derfra, fulgte to blinde etter ham og ropte: “Ha barmhjertighet med oss, du Davids sønn!”

Matt15,22 En kanaaneisk kvinne fra disse traktene kom og ropte: “Herre, du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg! Datteren min blir hardt plaget av en ond ånd.

[En kanaaneisk kvinne “kanaaneisk” angir her at kvinnen var ikke-jøde.]

Matt17,15 og sa: “Herre, ha barmhjertighet med sønnen min. Han er månesyk og lider forferdelig; ofte faller han inn i ilden og ofte i vannet.

Matt20,30 Ved veien satt to blinde, og da de fikk høre at Jesus gikk forbi, ropte de: “Ha barmhjertighet med oss, Herre, du Davids sønn!”

Luk 17,12-13 Da han var på vei inn i en landsby, kom ti spedalske menn imot ham. De ble stående langt unna

og ropte: «Jesus, mester, ha barmhjertighet med oss!»

Vi har lært å rope og be Kyrie eleison av blinde og stumme, av en kvinne som ikke var jøde, av far til en månesyk, av ti spedalske, altså av mennesker som ble utstøtt i samfunnet og sett ned på.

Lyngdal 29.01.2019.

Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg