15 Hermon Reiser: Badet i Adriaterhavets perle.

Målet for reisen med Hermon 19.-31. mai 2017 var badebyen Rovinj i Kroatia. Ved Hotell Eden var det tre utendørs badebassenger med sjøvann. Jeg følte meg lett i vannet, selv om kroppen veide for mange kilo. Drømmen min var å bade i Adriaterhavet. Men det var vanskelig og vondt å gå på de små, glatte steinene eller de skarpe steinene som vi måtte trø på inne ved land. Her var det ikke sandbunn som i Syden eller i Nord-Norge. Bølger brøyt hardt på og gjorde meg ustø og usikker. Dessuten fikk jeg høre at det fantes et (u)vesen på stranda som kunne være giftig. Vi ble rådet til å ta på oss badesko. Siden jeg ikke hadde den rette type sko med meg, gikk jeg ut i den varme, spennende sjøen med sokker på. Det ble noen deilige øyeblikk som varer lenge i minnenes verden. Jeg hadde reist langt for å få et bad som ikke varte lenge.  Sokkene sto sin prøve, og sokkene sørget for å få meg ut i Adriaterhavets perle.

Å bade i basseng er ikke å forakte, selv om jeg er mer innestengt i basseng enn i det åpne havet.

 

I det lange løpe foretrekker jeg livet på land. En kjapp tur ut i vannet kan styrke gleden ved å komme i land og kjenne fast grunn under føttene både med og uten sokker. Så går turen til Sørlandsbadet og Breiva. Ute bra, men hjemme best.

Trygve Omland

Lyngdal 30. juni 2017.
 

Bra med bilder.

Bra med bilder.

Trærne til venstre er nå borte.

Men bildet tar vare på minnet om de hvite, slanke, beine beina og det grønne, utslåtte håret i toppen.

Når bjørkeveden varmer i vinterkulden, kan bilder bli til glede i godstolen.

Regnbuen kommer og går, men trær varer lenge.

 

Trygve Omland sitt bilde.

Nelson Mandela – modell for ledere.

Da jeg gikk på gymnaset i Farsund 1962-1964, var jeg veldig opptatt av raseproblemer i Sør-Afrika. Jeg skreiv særoppgave om dette temaet, og jeg skreiv i Russens Misjonsavis om apartheid. På denne bakgrunnen ble Nelson Mandela (1918-2013) et fyrtårn som lyste opp en vei ut av rasismens mørke.

Han var  Sør-Afrikas første svarte president (1994?1999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de toneangivende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island. Wikipedia.

 

Bilderesultat for nelson mandela

Bildet er tatt fra: bing.com/images

Hva er hemmeligheten bak hans lederskap?

Jeg kom over ei bok fra 2010 om Ideologienes århundre, s. 261-265, av Bernt Hagtveit som sier noe om det. Mandelas regler for godt lederskap var disse:

Lederskapsregel nr 1: Mot er ikke framvær av frykt ? det er å inspirere andre til å legge frykten bak seg.

Lederskapsregel nr 2: Før an fra spissen, men forlat aldri grunnfjellet.

Lederskapsregel nr 3: Før an fra baktroppen, og la andre tro de leder.

Lederskapsregel nr 4: Kjenn din fiende, og lær alt om hans favorittsport.

Lederskapsregel nr 5: Hold dine venner nær, og dine rivaler enda nærmere.

Lederskapsregel nr 6: Utseende er viktig, og hvordan ting tar seg ut ved første blikk, og glem ikke å smile.

Lederskapsregel nr 7: Ingenting er svart eller hvitt.

Lederskapsregel nr 8: Å frasi seg verv eller slutte er også en form for lederskap.

Jeg merket meg en erfaring han tok med seg fra tiden han var gjeter. Han gjette alltid flokken bakfra, for å få med seg den siste.

Vi har god nytte av å lytte til en leder som har vært 27 år i fengsel på grunn av sine idealer om frihet, forsoning, fred og moralsk autoritet.

Trygve Omland

Lyngdal 28. juni 2017

14 Hermon Reiser: Kirker i Rovinj i Kroatia.

Jeg var med Hermon Reiser til byen Rovinj i Kroatia i fem dager. Byen som blir kalt Adriaterhavets perle, har ca. 13 000 innbyggere og en stor mengde turister i feriesesongen. Jeg prøvde å finne ut noe om kirkelivet i byen. I hotellet Eden som vi bodde i, snakket jeg med en kvinne som gikk til messe (gudstjeneste) i en kirke i sentrum av byen. Hun viste til et par kirker der det var messe. Selv oppsøkte jeg en kirke i sentrum som ligger på toppen av en høyde synlig fra alle kanter.

 

Denne kirken ble bygget mellom 1725 og 1736 over en tidligere kirke for å oppbevare levningene etter Rovinjs skytshelgen. St. Euphemia var en romersk martyr som ble dømt til døden for sin kristne tro i år 303 e.kr. Ifølge lokale legender ble en sarkofag med levningene hennes på mirakuløst vis skylt i land ved kysten av Rovinj, etter å ha forsvunnet fra Konstantinopel rundt år 800 e.kr. Kilde:  https://www.expedia.no/St-Euphemias-Kirke-Rovinj.d6100774.Severdigheter.

Det var svalt i kirken, og der kunne jeg sitte ned å svette, hvile og be.

Mor Teresa av Calcutta ser vi på bildet til .høyre ved et alter i den høyreiste kirken i Rovinj. Hun fikk Nobels Fredspris i 1979. Da hun ble helligkåret i 2016 møtte det 130 000 pilegrimer.

Litt bortgjemt bak alteret i kirken til minne om martyren Ephemia, var det et kjempestort bilde som viser kampen mellom det onde og det gode, der Guds engler beskytter Guds tjener. Er det Ephemia vi ser? Minner bildet om Daniel i løvehulen? Se bildet nedenfor

 

I en av de smale, sjarmerende gatene fant jeg et kapell. Se nedenfor.


 

På en annen kant av byen gikk vi inn i et kunstgalleri som visstnok opprinnelig var et kapell til ære for Josef. Se bildet nedenfor.


 

Den romersk-katolske kirke er Kroatias største trossamfund og i den seineste folketellingen 2011 oppga 3.697.143 (86.28%) av landets innbyggere at de var katolikker.

Trygve Omland

Lyngdal 26. juni 2017.

13 Hermon Reiser: Misjon fra Norge i Kroatia.

Siden jeg har vært med Hermon Reiser til Kroatia i slutten av mai 2017, ble jeg interessert i kristent misjonsarbeid fra Norge i Kroatia. Da jeg arbeidet i Det norske misjonsselskap (NMS) i 3 ½ år 1988-1992, var det en gryende interesse for misjon i Kroatia. 

 

Mellom hav og himmel viser hovedkirken i Rovinj i Kroatia ved sitt høye kirketårnet at sentrum i livet er himmelens og jordens skaper, verdens frelser, Jesus Kristus.

Jeg siterer fra en artikkel om kall til misjon i Europa:

På NMS Generalforsamling i Tromsø i 1987, ga fotfolket et historisk klarsignal til Europa-misjon. Det ble til og med oppslag på Dagsrevyen. I TV-reportasjen ble noen unge misjonsstudenter fra Misjonshøgskolen intervjuet. De fortalte om sitt kall til å være misjonærer på vårt eget kontinent. At dette vakte såpass oppmerksomhet, forteller noe om hvilket radikalt skifte i misjonsforståelsen dette vedtaket innebar. Misjon hadde vært «fra Vesten til resten». Men ikke nå lenger. Prinsipp-vedtaket i NMS var resultat av en voksende erkjennelse over mange år. Misjon er ikke bare «der ute». Det er også «her».

Europa-vedtaket ledet til flere initiativ. Allerede i 1988 startet NMS opp i Kroatia. Dette engasjementet ble imidlertid av ulike årsaker avsluttet 2005. Men ikke uten å ha satt spor i lokale menigheter etter norske misjonærers innsats gjennom 18 år. Temaet var langt fra nytt innenfor internasjonal misjonstenkning. Allerede på den økumeniske konferansen i Lausanne i 1963, ble det snakket om misjon på seks kontinenter. Pinsebevegelsen og frikirkene hadde lenge drevet misjon i Europa. Kilde: https://nms.no/nyhet/mens-dere-gar/

Norge og alle land i Europa har  behov for misjonsarbeid fra kristne i andre verdensdeler. Sekulariseringen er et rop fra Europa: Kom over å hjelp oss.

Trygve Omland

Lyngdal 26. juni 2017.

St Hans på Åpta Misjonssenter med tre bål?

St Hans 2017 på Åpta Misjonssenter ble inne i kirka og spisesalen. Ute satte regnet stopp for å tenne på bål. Likevel sto bålet sentralt i feiringen. Områdeleder i NMS, Sverre Jakobsen, talte om tre bål i Bibelen, der dramatiske hendelser dominerte. Vi leser fra Bibelen.
 

Minner alterteppet i Åpta kirke om et bål, om ild og flammer, om kjærlighet og omsorg?

 
Mark 14,66-72 Peter fornekter Jesus.
(Matt 26, 69-75; Luk 22, 56-62; Joh 18, 15-18. 25-27)
Imens var Peter nede på gårdsplassen. En av tjenestejentene hos øverstepresten kom forbi,
 67 og da hun fikk øye på Peter der han satt og varmet seg, så hun nøye på ham og sa: Du var også med denne Jesus fra Nasaret. 68 Men han nektet og sa: Jeg fatter og begriper ikke hva du snakker om. Så gikk han ut i portrommet, * og hanen gol. +
[og hanen gol Ordene mangler i noen håndskrifter.] 69 Men jenta fikk øye på ham og begynte igjen å si til dem som sto omkring: Han er en av dem. 70 Men han nektet på ny. Kort etter sa også de som sto der, til Peter: Visst er du en av dem. Du er jo også galileer. 71 Men han ga seg til å banne og sverge:  72 I det samme gol hanen for annen gang. Da husket Peter det Jesus hadde sagt til ham: Før hanen galer to ganger, skal du fornekte meg tre ganger. Og han brast i gråt.
 
Jesus gir Peter mat, kjærlighet og ansvar som hyrde. 
Joh 21,9-17  Da de var kommet i land, så de et bål der, og det lå fisk og brød på glørne. 10 Kom hit med noen av de fiskene dere nettopp fikk, sa Jesus til dem. 11 Simon Peter gikk da om bord i båten og trakk garnet i land. Det var fullt av stor fisk, ett hundre og femtitre i alt. Men enda det var så mange, revnet ikke garnet. 12 Jesus sa til dem: Kom og få mat! Ingen av disiplene våget å spørre ham: Hvem er du? De visste at det var Herren. 13 Så gikk Jesus fram, tok brødet og ga dem, det samme gjorde han med fisken.
 14  Dette var tredje gang Jesus åpenbarte seg for disiplene etter at han var stått opp fra de døde.
 15 {Jesus og Peter}
Da de var ferdige med måltidet, sier Jesus til Simon Peter: Simon, sønn av Johannes, elsker du meg mer enn disse? Han svarte: Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær. Jesus sier til ham: Fø lammene mine! 16 Igjen, for annen gang, sier han: Simon, sønn av Johannes, elsker du meg? Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær, svarte Peter. Jesus sier: Vær gjeter for sauene mine!
 17 Så sier han for tredje gang: Simon, sønn av Johannes, har du meg kjær? Peter ble bedrøvet over at Jesus for tredje gang spurte om han hadde ham kjær, og han sa: Herre, du vet alt. Du vet at jeg har deg kjær. Jesus sier til ham: Fø sauene mine!
 
Paulus får og gir omsorg.
Apg 28,2-10 Innbyggerne der var uvanlig hjelpsomme mot oss. De tok seg av oss alle sammen og tente et bål, for det hadde begynt å regne, og det var kaldt. 3 Paulus hadde sanket sammen en haug med kvister og lagt på bålet. Da krøp en slange ut på grunn av heten og hogg seg fast i hånden hans. 4 Da innbyggerne så dyret henge ned fra hånden hans, sa de til hverandre: Den mannen er sikkert en morder, siden rettferdighetens gudinne ikke lar ham leve, enda han er reddet fra havet.
[rettferdighetens gudinne den greske gudinnen Dike.] 5 Men Paulus ristet slangen av seg og inn i ilden uten å ha mén av det.
 6 De ventet at han skulle hovne opp eller plutselig falle død om. Men da de hadde ventet og sett på ham en lang stund uten at det skjedde noe uvanlig med ham, slo de helt om og sa at han måtte være en gud.
 7  I nærheten av dette stedet lå det et gods som var eid av den fremste mannen på øya, han het Publius. Han tok vennlig imot oss som sine gjester i tre dager. 8 Far til Publius lå akkurat da syk, plaget av feber og dysenteri. Paulus gikk inn til ham, han ba og la hendene på ham og helbredet ham.
 9 Etter dette kom også de andre som var syke der på øya, og de ble helbredet. 10 De gjorde stor ære på oss, og da vi skulle seile derfra, forsynte de oss med det vi trengte.
 
Rundt de tre bålene møter vi svik, kjærlighet og omsorg.
 
Trygve Omland
Lyngdal 25. juni 2017.

12 Hermon Reiser: Kreativ kraft i Kroatia.

Vi rusler rundt i byen Rovinj i Kroatia i slutten av mai 2017 på tur med Hermon Reiser. En frisk, frodig og fager rose kan stå som symbol for mange kreative  detaljer i bybildet.

Kirken ruver synlig fra alle kanter og viser vei fra alle retninger mot himmelens og jordens skaper, verdens frelser.

Himmel, høytid og helge hviler over byen med de trange gatene og små smugene.

 

Her er det ikke plass til motoriserte kjøretøy.

Men her…?

I denne smale trappa er det plass til å drive butikk, fotografere brudefolk og hvem som helst.

På veggen henger en enkel, vakker dekorasjon.


 

Sidegater skal vi se stort på.

Små, dovne katter kaster glans over inngang til en bolig.

Kreative jenter er konsentrert om å tegne ut fra inspirasjon i gatene.

Veggdekorasjon som kan vekke lysten til å kjøpe noe.

Trygve Omland

Lyngdal 24. juni 2017.

 

Hvorfor kjetting ved Herefoss kirke?

Søndag 18. juni 2017 kjørte vi til Bjønntjønn i Treungen for å være sammen med datter og barnebarn et par dager. Vi liker å finne fine stoppesteder underveis, drikke litt kaffe og nippe borti i nistepakken. Den ene stoppen var ved Herefoss kirke med herlig utsikt mot vann og land. Den ene stoppen ga oss utsikt over Tovdalsvassdraget, og  vi fant noen vakre blomster i veikanten.

 

 

Herefoss kirke ble oppført i 1865. Den er åttekantet og har 200 sitteplasser. Altertavla som er fra 1634, kommer fra Oddernes kirke sannsynligvis på 1700-tallet. Vi ble viet i Oddernes kirke i 1968. Kirka har vernestatus. Dette er den tredje kirka på dette stedet. De to andre kirkene lå nærmere Herefossfjorden i Tovdalselva. Den tredje kirka ble trukket lenger bort fra fjorden for å unngå å bli berørt av flom. I 1900 bodde det 610 personer i Herefoss fordelt på 67 forskjellige gårder. . Vi ble fascinert av en lang, tykk kjetting som lå langs parkeringsplassen på noen store, grå steiner.

 

Hvor kommer denne kjettingen fra? Hvorfor er den lagt her ved kirka?

Når jeg ser den solide kjettingen, tenker jeg på et par verselinjer fra en sang av Trygve Bjerkrheim om Guds folk som er bundet sammen her.

Velsigna band som bind Guds folk i saman her.

Men bunden saman vert vi av Dei sterke Andens band.

Nedenfor ser vi en rasteplass som er opparbeidet for å skape trivsel langs veien. Slike stoppesteder er salt og krydder som gjør en alminnelig reise til et varig minne. Det går sport i å finne vakre steder å stoppe. Du skjerper bevisstheten om øyeblikk du får underveis på turen.

Trygve Omland

Lyngdal St Hans 23. juni 2017.

 

 

Himmelsk og jordisk energi i Åmli.

Jeg har kjørt gjennom Åmli mange ganger, og noen ganger har jeg tatt en kjapp stopp.  Søndag 18. juni 2017 ga vi oss tid til å stoppe litt lenger et par steder på begge sider av elva.  Det angret vi ikke på. Jeg ble bevisst at Åmli er en kraftkommune med energi fra kirka og elva.

 

Veien opp til Åmli kirke var smal og bratt. Godt at vi ikke møtte en eneste bil på den smale veien til Guds hus, og godt at det ikke var vinter og glatt. Kirka var som kirker andre steder i Norge stengt, men takk for at WC var åpent for gjester. Et par hundre meter lenger opp i lia var det en gammel, gjengrodd gravplass.

Åmli kirke er bygget i tre og ble oppført i 1909. Kirka har langplan og 450 sitteplasser. I kommunen bor det 1800.

På 1900-tallet gikk kirkebygget over fra å være søndagskirke til flerbrukskirke, fra å uttrykke høytidsstemte nasjonale strømninger i jugendstil og nybarokk, til internasjonal modernisme i betong, med ofte utradisjonelle former og funksjoner.    

Utenfor Elvarheim museum i Åmli ble vi møtt av liv i overflod og levende blomster i mange farger som en kontrast til alt som er gammelt og uten liv. Museet er plassert i det gamle samfunnshuset fra 1925. Museet tar for seg jakt, fangst og høsting i naturen. Du kan se de fire store rovdyrene: Bjørn, gaupe, jerv og ulv. Ingenting av dette så vi på utsiden. Men vi så mot Åmli sentrum, Åmfoss bro og Nidelva som rant stille og brei nedover full av energi. I disse vakre omgivelsene smakte nistepakken nesten bedre enn hotellmat.

 


Utsikten kledd i lyseblått, grønt, hvitt og  mørkeblått må vi bare nyte.

På Wikipedia leste jeg en interessant nyhet  innen næringslivet. I 2013 var Åmli  vertskommune for landets og Skandinavias mest moderne sagbruk.

Åmli kraftstasjon leverer via Agder Energi strøm til 4300 husstander i året. Indre bygder har mye å by på for den som tar seg tid til å se.

Forfatternavnet Engvald Bakkan (1897-1982) fra Åmli husker jeg igjen fra den tida jeg studerte nordisk litteratur. Han ble presentert på studiene i Kristiansand.
         

Trygve Omland

Lyngdal 22. juni 2017.                                                                                                                                  

 

 

Hvite sandstrender i Nisser langt fra Syden.

Sandnesodden camping ligger på vestsida av innsjøen Nisser, like ved bygda Fjone, i Nissedal kommune. Dit kjørte vi 20. juni 2017.
Området er kjent for vakker natur og flotte barnevennlige sandstrender, og ved Sandnesodden fant vi nesten en kilometer sammenhengende sandstrand! Vi fant også ei hengekøye i skogen like ved innsjøen som var ledig. Hvorfor reise til Syden, når Telemark kan by på hvile og herlig hvit sand?

 

Campingplassen har 75 oppstillingsplasser. Se Sandnesodden.no

Muligheter til aktiviteter er det mange av i området rundt: Badeliv, båtliv, fisking, plukking av blåbær og tyttebær, fjellklatring og vandring på stier i vakker natur. 

 

Takk for muligheten til en rask hvil i hengekøye. Vi må komme oss videre. Her er mer å se langs Nisser innsjø.

Trygve Omland

Lyngdal 22. juni 2017.