Gjestegård i Åseral

Eikerapen Gjestegaard ga mersmak
Jeg var på søndag 16.08.2020 på familie- og vennetur til Eikerapen Gjestegaard i Åseral. Det ble en sterk opplevelse av norsk natur på sitt beste: Mektig utsikt, gammel byggestil i kontrast til moderne hus, eksempler på redskaper som ble brukt på gårder før i tida og inventar som kunne vekke gode minner fra samvær i stova.
På Internett kan vi lese: ”Eikerapen ligger tett opptil fjellet ved enden av Ørevatn i Åseral i Vest-Agder. Det har bodd folk på Eikerapen i over 500 år. Navnet kommer av at lia ned mot Ørevatn danner en «rap» og at det til alle tider har vokst mye eik i denne rapen.”
Eikerapen er ”Norges sydligste vinterdestinasjon med eget alpinanlegg, flotte attraksjoner, samt aktiviteter og milevis med tur og skiløyper.”
Kjøkkensjefen på gjestegården er i følge en brosjyre opptatt av lokale mattradisjoner og matkunst. Søndagsbuffeten ga virkelig mersmak.
Jeg var første gang på Eikerapen for nesten 50 år siden. Svært mye er forandret fra begynnelsen av 1970-årene. Jeg var med Norges kristelige Student- og Skoleungdomslag som leder på en weekend som skulle inspirere artianere eller kristenruss til å vitne om vår kristne tro og stimulere til misjonsarbeid. Oppslutningen om inspirasjonshelga var så stor at vi måtte ta i bruk en låve på Eikerapen som møtested. Hytter var det mange av, men vi manglet et møterom som var stort nok. Vi fikk tak i noen gamle benker fra et bedehus i bygda. De som hadde høysnue måtte finne seg til rette i døråpningen til låven. Jeg tenker lukten av høy og livet på gården kunne vekke fantasien til å se sammenhenger mellom Jesu fødested og vår tid.
Mange har nok fått med seg minner fra gjestegården som ligger høyt oppe i lia i et åpent og breit landskap. Det ser ut som et åpent fang.
Noen forbinder stedet med Eikerapen roots festival. Har det noe å gjøre med rap, Eikerapen?
Bildene jeg tok viser gjestegården og låven på Eikerapen. Hvor gammel er denne låven? Var det denne låven vi hadde som møtesal for ca. 50 år siden?
Slalåmbakke i Eikerapen.
Lyngdal 18. august 2020
Trygve Omland