Draumen til Olav H. Hauge

«Det er den draumen»
I går kveld kom et dikt til meg som er skrevet av OLAV H. HAUGE I DIKTSAMLINGA «DROPAR I AUSTVIND». Han levde i Ulvik i Hardanger, født 18. august 1908 i Ulvik, og død 23. mai 1994 i Ulvik.
Nyhetene nå om korona-smitte i Ulvik og mange andre steder i Norge er mørke. ”Minst 1 av 13 er nå smittet av korona i Ulvik, og hundrevis i karantene. Nå er ordføreren bekymret for sykehjem og tilbud til de syke i kommunen.”(NRK). I denne smertefulle situasjonen kan vi hente styrke og håp fra dette diktet:
Det er den draumen
Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje –
at tidi skal opna seg,
at hjarta skal opna seg,
at dører skal opna seg,
at berget skal opna seg,
at kjeldor skal springa –
at draumen skal opna seg,
at me ei morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um.
Med 34 prosent av stemmene gikk Olav H. Hauges dikt «Det er den draumen» av med seieren i NRKs dikt-kåring.
Det folkekjære diktet ble utgitt i 1966 i diktsamlingen «Dropar i austavind», og det ble stemt frem som Norges beste dikt gjennom tidene”
.
Olav H. Hauge var alltid forsiktig med å legge føringer på hvordan diktene hans skulle tolkes, men Bodil Cappelen som var gift med han i 19 år kunne lette på sløret om hva mannen hennes selv drømte om. – Olav drømte om å ri inn til en stille vik fra et stormfullt hav. Han drømte om finne ro og fred i sinnet, sa Bodil Cappelen.
Hva var det stormfulle havet for Hauge?
Han var ustabil i psyken, og syk på den tiden han skrev diktet. Han ble for ivrig under arbeidet med manuskriptet. Han skrev seg inn i en tilstand der han mistet nattesøvnen.
Kilder: Thomas Espevik@thomasespevikJournalist Ole Kristian ÅrdalJournalist Publisert 18. sep. 2016
Intervju med Olav H. Hauge i hans egen frukthage i Ulvik
https://www.nrk.no/det -er- den- draumen
Bildet er ment som en illustrasjon om dører som kan åpne seg i vonde og vanskelige tider. Jeg fotograferte dette på Norberg Fort på Lista.
Lyngdal 9.02.2021
Trygve Omland
Kan være et bilde av utendørs

 

Edvard Hoem om ein felemakar

Gud er større…
– Fornøyd er eg nok ikkje, sa felemakeren Lars . ”Men når vort hjerte fordømmer os, er Gud større end vort hjerte og kender alle ting.”
– Var det eit bibelvers du herma der? sa ei dotter til Lars.
– Ja, det var det, sa felemakeren.
Bibelverset er 1.Joh 3,20. Forfattaren Edvard Hoem bruker det i slutten av romanen om felemakaren Lars.
I Bibelen frå 2011 er det omsett slik: ”For om hjartet vårt fordømmer oss, er Gud større enn hjartet og veit alt.”
Felemakar Lars Olsen Hoem var født i 1782 og døde i 1852. Ei rekke av felene han bygde, er framleis å finne, på Ringve museum i Trondheim og i privat eige.
For meg vart det ekstra godt å lese om Gud som er større enn vårt hjarte. Lars hadde opplevd mykje vondt og vanskeleg i livet, men til slutt fekk han kvile i Guds kjærleik.
To av døtrene fann Lars død på den vesle jordlappen framfor løa, der det grodde soleie og løvetann.
I romanen frå 2020 om felemakaren tar Edvard Hoem utgangspunkt i eit dystert familieminne. Lukke til med å lese om dette og mykje meir. Fela og musikken frå fela kan skape tro, håp og kjærleik.
Lyngdal 9. Februar 2021
Trygve Omland

 

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.

USA med framtid og håp

Min bønn til Gud for USA
etter innsettingen av ny president i USA er at
USA og hele verden
blir mer opptatt av
samarbeid, samspill og samhandling,
mer opptatt av frihet, fred og fellesskap,
mer opptatt av rettferdighet og vår felles klode,
mer opptatt av å bygge opp land og folk
for de neste generasjonene.
Bildet tok jeg i 2015. Da fikk jeg gode minner med fra deler av USA.
Jeg har lyst til å sette en overskrift over framtida:
HÅP tross alt.
Kan være et bilde av mat og monument
Lyngdal 9. februar 2021
Trygve Omland

”Alltid beredt” sier speidere

I går kveld hadde jeg et hyggelig besøk av Helge Alvin Rosfjord i forbindelse med hans bok om speidere i Lyngdal.
Speidere gjennom 75 år i Lyngdal.
Speidere jubilerer.
En gang speider – alltid speider. Ut fra dette mottoet er jeg enda speider. ”Alltid beredt” er en hilsen vi kan bruke i mange sammenhenger. Nå fikk jeg lyst til å dele noen få smaksprøver fra den siste boka av Helge Alvin Rosfjord. Hovedtittelen på boka er ”2500 Lyngdals-speidere gjennom 75 år.”
Her er noen klipp. Utdrag fra en tur i 1949 forteller Lars Stuestøl i 1949. ”Jeg gikk ned til noen gutter som sparket fotball og var med en stund. Den fotballen de hadde var sydd med messingtråder nesten i alle sømmene og noen av endene stod ut og stakk så han var farlig å spenne med” s. 37.
”Måkepatruljen fra Austad stilte fulltallig på speiderleiren på Rosfjorden. Mor til Odd Stenbråten hadde sydd sammen noen ulltepper som ble brukt til sovepose. Teltet var et knappetelt etter tyskerne satt sammen som et spisstelt.” s. 39.
Landsleiren i Mandal 1948. ”Omkring 12 000-13 000 speidere fordelt på 4000 telt var samlet på Vestnes ved Risøbank og området rundt Sjøsanden. Den gang var det Skandinavias største speiderleir.” s. 43.
Fra en speiderleir. ”Utstyret var beskjedent, soveposten var sydd sammen av to sekker. En natt ble speiderne overrasket av regn, og den eneste som ble skikkelig våt var Kåre (lederen Bekkerhus). Han hadde lagt seg i en sølepytt som ble fylt med vann, men han bare smilte av det.” s. 50.
”Den 9. Kretsleiren i 1954 på Kvavik ble … en stormønstring også fra arrangør-troppen Lyngdal , selv om leiren var lagt midt i høyonna… Sokneprest Hjalmar Svennevik holder gudstjeneste foran 150 speidere på Kvavik.” Leiren var lagt i nærheten av travbanen og fikk plass til 60 telt. s.54-55.
”Landsleiren (1956) på Voss ble en ekstra opplevelse, sier Trygve Omland, ”for første gang opplevde vi (jeg) speiderbevegelsen både var en nasjonal og internasjonal bevegelse. Omland minnes Kåre Bekkerhus som en vital og aktiv troppsleder. Han utstrålte glede og energi, og var en svært viktig person for oss speidere. Vi følte at vi var viktige for han.” s. 51.
Jeg håper disse små og få glimtene fra Helge Alvin Rosfjords bok gir mersmak. Du kjenner kanskje igjen noen av de som er med på bildet på side 1-2. Fint om noen deler en opplevelse fra speiderlivet. Jeg har tatt vare på speiderdrakta mi som et godt minne.
Lyngdal 9. februar 2021/9. juli 2021
Trygve Omland.