Arkeologiske funn på Rom i Lyngdal

 

Arkeologiske utgravinger på Rom

1.     Spor fra vikingtida. På Romsletta er det funnet spor etter vikinghus og steinalderbosetning. Huset lå på en ås som overså en sydskrånende innmark ned til et myrområde, der det var funnet store mengder steinalderfunn. Christopher Prescott viste oss rødbrent stein oksidert av jernpartikler, samt fayanse – alt tilfeldig funnet på bakken i løpet av noen korte minutter. Funntetheten tatt i betraktning, kan tiltakshaverne ifølge Fayej få en svært dyr utgravning på hendene?.

Kilde: Steinalderen iblant oss av Pål Nymoen, publisert 03.02.11 på Internet.

     2.  Yngste bygg i låna på Vestre Rom i slutten av 1600-talletDet eldste sikre eksemplet på ei lån i Vest-Agder jeg har støtt på tidligere, er fra Gyland (Flekkefjord) i 1743. Nicolaysen skriver imidlertid at den yngste av bygningene i låna på Vestre Rom, var bygd i slutten av 1600-årene. Det er ingenting i hans beskrivelse som tyder på at denne toetasjes stuebygningen ikke var bygd som en del av låna opprinnelig.De to andre bygningene ? årestua og fjøset ? bør ha vært atskillig eldre, trolig fra middelalderen. Noen år tidligere hadde Nicolaysen omtalt loftet på Kvelland i samme prestegjeld. Selv om Kvellandsloftet så langt er udatert, gjengir Nicolaysen tradisjon om at det skal være fra før Svartedauen. Det viser iallfall at han i 1871 må ha antatt at bygningene i låna på Vestre Rom også kunne være av så høy elde. Og heller ikke her er det noe i Nicolaysens tekst som tyder at de to ikke har vært bygd sammen fra begynnelsen av. Kilde: Lagt ut på Internet 10th July 2005 av Frans-Arne Stylegar

3.     Et langhus i Lyngdal i 1871

http://photos1.blogger.com/blogger/5050/380/320/sandvatn.jpgDa antikvar Nic. Nicolaysen i 1871 var i Lyngdal i Vest-Agder for å undersøke gravhauger, benyttet han anledningen til å studere tre bygninger i gamletunet på Vestre Rom. Han oppfattet disse bygningene som de eldste i området, og som de eneste ?der vise bygdens gamle bygningsskik og husindretning?. I Fortidsminneforenings årsberetning for 1871 gir Nicolaysen en bygningsarkeologisk beskrivelse av bygningene på Vestre Rom. Det dreier seg om et langhus eller, rettere, ei lån med tre hus plassert tett sammen, gavl mot gavl. Beskrivelsen er interessant fordi den bidrar til å tette lakunen mellom den forhistoriske langhustradisjonen og skikken med sammenbygde hus i nyere tid, som i Vest-Agder først og fremst kjennes fra Lista og innlandsbygdene i Flekkefjord og Sirdal. (Utdrag).

 

    4.  Uvanlig middelalderbygning på Romsletta

Zanette Glørstad

Funn av en uvanlig middelalderbygning på Romsletta i Lyngdal sommeren 2012.

Kulturhistorisk museum: et stort område på Rom, nordøst for Lyngdal sentrum. På den høyeste hellingen i dette bølgende åker-landskapet ble det funnet levninger etter et 8 x 16 meter stort treskipet hus, med usedvanlig kraftige, doble veggstolper.

en C14 ? datering plasserer bygget i tidlig middelalder, ca 1000-1200 e.kr. Det er ikke kjent andre liknende funn, og byggets

funksjon er ukjent. Både stolpenes størrelse – samt at de er doble – indikerer imidlertid at det har hatt en massiv takkonstruksjon, muligens med to etasjer. Det er usikkert hvorfor man har valgt å oppføre bygget som et treskipet hus, og benyttet den da ?gamle? skikken med takbærende, jordgravde stolper i midten. Finnes det

paralleller til dette, og hva kan huset har blitt brukt til? I innlegget vil bygget og mulige tolkningsforslag presenteres nærmere?

Kilde: http://www.khm.uio.no/forskning/aktuelt/arrangementer/gjesteforelesninger-seminarer/2013/bilder/program_main2013.pdfS e:www.khm.uio.no/forskning/aktuelt/arrangementer/gjestefo..

 

    .

 
5. Konklusjon på Romsåsen. Det ble ikke registrert synlige fornminner i det aktuellle området ved den visuellesynfaringen. Østre deler av boligfeltet ligger under bergknausen hvor gravfeltet med id: 3421ligger, og planleggingen av dette boligfeltet må ta hensyn til fornminnets beliggenhetn ndgsiktlinjer.Kristiansand07.05. 2010Ann Monica Jensen Bueklev

 

Trygve Omland Blogg 4. mars 2014

2 kommentarer
    1. Heisann, faren min fant et spor i fjellet oppe på Skrelia her i Lyngdal, jeg fant også flere andre rare spor da vi var opp og så på det han fant. det er spor etter det som ser ut som enten en menneskefot eller en dyrepote med klør og noe som ser ut som forsteinet tre i firkanta form. jeg tok til sammen 12 bilder. vet du om hvem jeg skal kontakte for spørsmål angående disse sporene? jeg kan veldig gjerne sende dem via mail. kun ett spor vel og merke og noen merkelige merker. og det som ser ut som noe stort har lagt seg ned i hva enn som var der før det ble til stein. tok ikke bilde av liggegropene. det ble meget vanskelig å se når sola stod på sånn som den gjorde.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg