Gammelt og nytt på Rom i Lyngdal 1988 og 2013

 

 

Rom i Farsunds Avis sept 1988 og i 2013

Vi flyttet til Rom i Lyngdal sommeren 1988. Derfor var det interessant for oss som nye innflyttere å se hvordan Rom ble presentert i Farsunds Avis (FA). Jeg så igjennom FA for september 1988 den 22. oktober 2013. Et brospenn på 25 år kan være spennende å se på.

Jeg fant lite stoff om Rom i september sett i forhold til september og oktober 2013.

COOP obs

Lørdag 19. oktober 2013 ble åpningen av COOP obs presentert i FA med overskriften: Millionhandel ¤ 4.200 innom på Obs første dag.  Det varsler en voldsom endring av livet på Romssletta. Høsten 2013 har lokalavisen FA hatt mange store reportasjer om den raske veksten med handelsbygg på Rom. 

Lyngdalshallen

Bjørn Seland som ønsket velkommen til Obs, var også i front på Rom i 1988. Han var avbildet i FA foran den nye Lyngdalshallen på Rom den 16.09.88. Overskriften fortalte at ivrige dugnadsdeltakere skapte pengeproblemer. Byggekomiteen måtte be formannskapet om forskuddstildeling fra neste års budsjett for å følge opp en godt koordinert ledelse og en imponerende dugnadsånd, skrev Kåre Svendsen. Man lå omtrent to måneder foran fremdriftsplanen når det gjelder de bygningsmessige arbeidene.

Å bedehus

Alt er ikke i forandring på Rom. Jeg valgte en tilfeldig annonse i FA 09.09.1988 under religiøse møter. Der leste jeg at Terje Fossdal, og Berit og Agner Gjertsen skulle delta på Å bedehus. Det samme kunne ha stått i FA høsten 2013. Det får meg til å tenke på et ord fra Bibelen: Jesus Kristus er i går og i dag den samme, ja, til evig tid. Hebr 13,8.

En liten notis i FA den 30.09.1988 viser at noe er som er før og noe er nytt. Misjonsfest på Å bedehus med misjonærbesøk, tale og sang, leser vi Det er som nå, bortsett fra at det er få misjonærbesøk nå. Men endringer merker vi enda når det skrives at festtalen skal holdes av en ung rektor fra Kvås Folkehøgskole og Lyngdal blandakor skal synge. Disse to institusjonene har lagt inn årene.

Bygdetun og museum

Viss jeg bruker Rom i vid betydning, fant jeg to viktige oppslag til i FA. Klokkergården blir regulert, sto det i en overskrift 22.09.1988. Reguleringsplanen omfatter området som skal gi plass for kommunens bygdetun. I dag høsten 2013 er det i gang en prosess som skal føre til at Lyngdal landbruksmuseum skal flyttes til en bygning som Dyrskuet eier. Lyngdal kommune bør nå satse på å markedsføre Bygdetunet, Landbruksmuseet og Lyngdal kirke som en severdig pakke til bruk i undervisning i barnehager og skoler, og som et opplevelsestilbud til turister.

Radio Lyngdal

Den andre viktige veksten på Rom i 1988 sto omtalt i FA den 22.09. Radio Lyngdal gjør klart for prøvesendinger, kunne vi lese, og radioen er antageligvis på lufta i løpet av november måned. Radio Lyngdal representerer lokal og stabile kommunikasjon mellom beboerne i kommunen og langt inn i andre kommuner. I år begynte ny redaktør, Stein Helge Nilsen. Birger Galdal sluttet etter å ha styrt radioen i mange år med stort engasjement. Krambua i Nygård var før et lokalt møtested bl a for elever ved Å skole. Nå dekker Radio Lyngdal i Krambua et sterkt behov for lokal kommunikasjon i en globalisert verden. Det er en utfordring å finne sin plass i mangfoldet i media i dag og få kontakt med alle aldersgrupper.

Trygve Omland

6. mars 2014

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg