Landrud er et ryddet landskap

 

Barnebarn og farmor dekker bord med tur-mat.


Steingjerdet skiller mellom naboer og viser ryddet mark i skogen.

Onsdag i den stille uke kjørte barnebarnet Thora, kona og jeg opp til veien inn mot Landrud i Lyngdal. Skogen og fjellene åndet av stillheten. En sprudlende elv danset, og fugler sang våren inn.

I en gammel uttale ble stedet kalt landri.  Betydningen av navnet Landrud er oppryddet eller gjenryddet land.

En gammel gravhaug vitner om bosetning i eldgammel tid. Lange og mange steingjerder forteller at her er klare grenser mellom eiere, og her har menneskene for mange hundre år siden ryddet bort store og små steiner, samlet dem i hauger eller laget dem til gjerde. De har  ryddet bakker og små sletter til dyrket mark. Lukten av svette ligger enda i lufta som fantasibilder. Vi ser store hender og bøyde rygger. De rydder nytt landskap som kan gi grunnlag for å leve.

Gården på Landrud må ha blitt avfolket og lagt under Bjodland. Den ble bosatt på nytt omkring 1640 og skyldsatt. I 1723 var Landrud  bakker og lier badet i sol, og gården hadde en flomkvern. I 1900 var det tre hustander og elleve personer på Landrud. I dag var det en postkasse igjen ved veien inn til Landrud og to våningshus med låve til lenger inne i heia. Veien, våningshusene og det ryddete landskapet var velstelt og vakkert. Mose i mange ulike grønnfarger kledde gjerder og jorder.

På en stor stein med en tallerkenformet vannpytt  spiste vi boller med rosiner og drakk kakao. Vi feiret den stille uke i et landskap som enda pustet i stille åndedrag i en støyende verden.

Fra disse heiegårdene på Landrud går det linjer ut over i mange retninger.

 I november 1700 ble en person med navnet Landrud sammen med flere andre dømt til å betale en bot. De hadde forsømt sin plikt til å skysse øvrigheten ved deres reiser til tinget eller de hadde unnlatt å møte fram da noen soldater skulle føres fra Korshavn til Farsund.

Et ektepar fra Landrud ble viet i den gamle Å kirke i juli 1847. Mesteparten av den gamle kirka var da revet, men koret sto igjen.

En mann fra Landrud ble gift i USA med en kvinne fra Sveits. De fikk en sønn som ble gift og som bosatte seg i Canada. En annen sønn druknet i Sør-Afrika.

Bjodland kvinneforening som ble stiftet i 1882, nådde langt ut gjennom sitt misjonsengasjement.  Anne Bertine Landrud, født 1851 og død 1942, var med i foreningen. Bertine fødte ti barn, tre av dem dro til USA.

Flere personer fra Landrud bosatte seg i USA.

Evald Landrud startet i 1928 bilverksted i Alleen sammen med broren Gilset.

Landrud hørte til Bjodland skolekrets som ble sentralisert til Å skole i 1966.

Dette er noen få eksempler på at en heiegård er utgangspunktet for spennende hendelser lokalt, nasjonalt og globalt. Vi trenger ikke dra på tur langt av sted for å oppleve levd liv med lange linjer historisk og geografisk.

Jeg tar gjerne i mot mer informasjon og rettelser.

Trygve Omland

16. april 2014

Kilder:

Lien, Oddleif, LYNGDAL III GARD OG FOLK 1986, s. 495-501.

Røksland, Lars, 250 år med skole, 1989, s. 86-87.

Svennevik H. J. og Wåskeland E. M., MISJONSARBEID I LYNGDAL GJENNOM HUNDRE ÅR, 1946, s. 112.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg