Minne 4 fra Skolelaget 90 år: Aksjon Kristen Høytid

 

Bildet av  pappa er tatt før 1970, for han døde det året.. Pappa, Andreas Emanuel Omland, likte å stelle med juletreet som en sentral del av den kristne julehøytiden. Juletreet er rikt på symboler: Korsfoten, stjernen i toppen, lysene, glitteret, flaggene, kulene, kurvene, det grønne. Jeg tenker: Her er det mye å snakke om med barn og barnebarn. De gode samtalene kan handler om aksjon kristen høytid.

Trenger vi en aksjon før jul til å fokusere på jula som en kristen høytid i 2014?

Da jeg arbeidet i Norges kristelige Student- og Skoleungdomslag som skoleungdomsprest i Rogaland i 1972, var noen opptatt av å løfte fram jula som en kristen høytid. Derfor startet vi Aksjon Kristen Høytid.

Vi hadde et positivt ja-budskap om innholdet i den kristne julehøytiden, og vi ville si nei til fråtseri.

Lærerskolestudent Arnfinn Sandvik var kontaktmann for aksjonen. Norges kristelige Student- og Skoleungdomslag, Sky Sing og Vi Unge i Varden menighet i Stavanger var med i en tre dager lange aksjon. 

Unge mennesker sto på stand utenfor Filmteateret i Stavanger og delte ut aksjonsavisen Guds Sønn som var trykt i 160 000 eksemplarer i Oslo.

Jeg uttalte i Stavanger Aftenblad i desember 1972 at aksjonen la vekt på å se sammenhengen mellom julehøytiden og påskehøytiden.  Mens aksjonen Alternativ Jul fra 1968 ble oppfattet av noen som en nei-aksjon, skulle Aksjon Kristen Høytid være en ja-aksjon, ja til Guds redningsaksjon i Jesus Kristus.

Jeg traff en mann utenfor Å landhandel i Lyngdal 22.12.1972. Han bar matvarer i en kasse. Det er godt det ikke er jul mer enn en gang om året. Jul er ikke lenger som før, sa han. Dersom vi får tak i budskapet i jula, kan det vel rette seg, sa jeg. Nei, det tror jeg ikke, sa mannen. Dette viser at vi trenger Aksjon Kisten Høytid, tenkte jeg.

Vi kunne nok trenge Aksjon Kristen Høytid i 2014 også. Eller skal vi heller fokusere på noen positive trender? Er det bedre å bli bevisstgjort at det åpner seg mange mulighetene gjennom mangfoldet i media? Vi kan aksjonere for jul som en kristen høytid i sosiale medier og gjennom respons på programmer i TV, radio og på internett. Vi kan etterlyse flere programmer på NRK 1 som aktualiserer vår kristne kulturarv.

I Lyngdal har en vandring kalt Veien til Betlehem slått godt an. Ideen kan gjerne spres rundt i landet. Det er niende året at denne suksessen blir gjennomført. I år er det ni vandringer. Det er 2000 solgte billetter hvert år. 200 frivillige stiller opp. Lyngdal Misjonsmenighet er arrangør.

 Vårt Land i dag 27.11.2014 slår opp en lang og tydelig overskrift: Kinopublikummet vil ha kristne filmer. Vi leser: Den kristne filmen The Christmas Candle blir nå satt opp på over 50 kinoer i Norge. Da denne filmen ble vist som en test i fjor i Kristiansand og på Hamar, ble billettene solgt ut begge steder.  Filmen Heaven is for Real ble sett av mer enn 45 000 mennesker i Norge, selv om anmeldelsene i avisene var lunkne.

Jeg skreiv stikkordet Julekonsert på internett. Det ga 47 000 resultater. De kristne julesangene og julesalmene er juveler som tiltrekker seg stor oppmerksomhet også i vår tid.

Mange arbeider med å fornye og holde fast på de kristne verdiene i barnehager og skoler, i hjem og familie. Alle kan være med i aksjon kristen høytid gjennom sitt eget liv uten at noen arrangerer en aksjon.

 

Trygve Omland  den 27.11.2014

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg