Lyngdal Meieri 1940-1948

Bildet står fremst i jubileumshefte fra 1948 om de første 50 årene.

Lyngdal Meieri under krigen

I 1938 ble det vedtatt at Vest-Agder Melkesentral skulle overta driften av Lyngdal Meieri. Dette varte til utgangen av 1940. Da overtok meieriet igjen driften på egen regning. Okkupasjonsmyndighetene i Norge under 2. verdenskrig var strenge. De krevde at all melk og alle melkeprodukter som smør og fløte skulle leveres gjennom meieriet. I august 1940 ble det gjennomført fettrasjonering.

 

Generalforsamlingen i 1941 vedtok at meieriets leverandører bør være tilsluttet Norges Bondelag, og de skal betale sin kontingent gjennom meieriet ved melkeoppgjøret for februar hvert år. De som ikke vil betale kontingenten slik, kunne si fra til bestyreren Lars Fosse som ble ansatt på årsmøtet. Under samme årsmøte ble det vedtatt at Austad og Kvås skulle ha hvert sitt medlem i meieriets styre.

 

 I 1942 ble styret og bestyreren ansvarlige for at leveringsplikten ble opprettholdt. Det var straffbart for leverandørene å unnlate å levere melkeproduktene sine til meieriet etter gitte forskrifter. Man kunne holde igjen til eget bruk ¾ liter melk for hvert medlem i husstanden.

 

I 1943 ble det besluttet å lyse ut på anbud kjøp av ved på rot for å møte vanskeligheter med brensel på grunn av krigen.

 

I et seinere år ble det bevilget kr 200,00 til fjøsregnskapslaget og kr 200,00 til feavlslaget for at man kunne kjøpe en ny okse.

 

På årsmøtet i 1946 ble det bevilget kr 500,00 til Nasjonalhjelpen, og det ble gjennomført en pensjonsordning for meieriets funksjonærer. Bernhard Aas holdt en minnetale over Kristian Kvavik som var død siden sist årsmøte, og Leiv Kvåvik som døde i tysk krigsfangenskap.

 

Etter at krigen var slutt, begynte melkemengden å stige sterkt. Meieriets lokaler ble for små. I 1947 ble det besluttet å kjøpe ny tomt på Torleif Selands eiendom. Seinere ble det bestemt å gå over til fyring med olje, og oljefyringsanlegg ble installert.

 

I 1948 var det 50 års jubileum. På årsmøtet dette året ble det bevilget kr 3000,00 til aksjer i Lyngdals Konservesfabrikk A/S og kr 400,00 til fjøsregnskapslaget. Det ble sendt en protest mot at navnet Lyngdalsfeet ble tatt bort. Sørlandets faglige Samorganisasjon kom med en beskjed  i 1948 om at meieriets ansatte var organisert. Det ble nå forhandlet om lønn og arbeidsvilkår, og de kom til enighet om en avtale.

 

Lyngdal Meieri hadde nå bedre framtidsutsikter med sine store planer om nybygg. Meieriet hadde sikret seg en solid posisjon i produsentenes bevissthet. Meieriet i Lyngdal som begynte som et dampmeieri, hadde kjempet seg gjennom mange vanskeligheter i samarbeid med hardtarbeidende bønder. I jubileumsåret var melkemengden kommet opp i 887 342 kg.

 

Våren 1950 begynte byggingen av nytt meieri.

 

Kilder:

 

Eikeland, Sigurd, Lyngdal Fra istid til nåtid, 1981.
Rødland, M. og Olaus Kvaavik, Lyngdals Meieri Et streiftog gjennom 50 år 1998-1948, Edgar Høgfeldt AS ? Kristiansand. (Jubileumshefte).

Trygve Omland                                           

Lyngdal 23. 01.2015

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg