Reisetips 4 i Danmark: Brorson i Randrup og Tønder.

Salmedikteren Brorson er kjent som  julens dikter med bilder fra dansk natur og med lengsel etter å komme til himmelen.

I Randerup sør i Jylland ble salmedikteren Brorson født, og her hadde han sin første prestetjeneste. Kirka han ledet gudstjenester i var intim og varm på samme måte som budskapet Brorson forkynte. Brorson gikk gjennom en prosess til omvendelse og personlig erfart tro.


Vi er kommet til Tønder helt sør i Danmark nær grensen til Tyskland. Fra Randerup flyttet Brorson seg i 1729 til Tønder som prest, og her kom han til å samarbeide med den tyske pietistiske salmedikter, prost J.H. Schrader. Nye dører åpnet seg for Brorson som  poet og prest.


Denne enkle døra fører oss inn til et sted der Brorson skreiv flere av sine salmer. Brorsons salmer er preget av følgende:

Glede over skapelsen og menneskelivet.
Smerte over døden og forgjengeligheten.
Angst og trøst, tro og tvil.
Kjærlighet til nesten og forargelse over det onde.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Hans_Adolph_Brorson


Her i Tønder kirke var Brorson prest fra 1729. Vi ser en scene på talerstolen i kirka der evangelisten Markus deler de gode nyhetene om Jesus Kristus.Ved venstre fot ser vi en løve som er symbolet for evangelisten Markus. Løven kan stå for styrke og kraft.


I Emmerske nær grensen til Tyskland ligger det eneste bedehuset i Danmark og det eneste kirkebygg med stråtak i Danmark. Bedehuset er ikke lenger bedehus etter 2012. På 1700-tallet ønsket bøndene i området å ha tilgang til gudstjenester på dansk og ikke bare på tysk. I 1729 begynte Brorson som prest med samlinger i Emmerske bedehus på dansk.

På sydsiden er opsat en stentavle, der, mærkeligt nok på tysk, meddeler, at
det kombinerede kapel- og skolehus er viet og bygget 1730 til undervisning i Gottseligkeit for gamle og unge sognepligtige i Tønder.

Jeg velger til slutt å minne om en salme av Brorson som er full av håp.

Den store, hvite flokk, å se / som tusen berge full av sne / med skog omkring / av palmesving, / for tronen, – hvem er de? / Det er den helteskare som / av hin den store trengsel kom / og har seg todd i Lammets blod / til himlens helligdom. / Der holder de nu kirkegang / med uopphørlig jubelklang / i høye kor, / hvor Gud han bor / blant alle englers sang.

Tekst og bilder: Trygve Omland, Lyngdal 18. juni 2015.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg