Reisetips 7 i Danmark

Paaske-Morgen slukker Sorgen,

Slukker Sorgen til evig tid!

Slik skreiv den danske salmedikteren N.F.S. Grundtvig i 1843 på dansk. Salmen koker over av av glede over Jesu oppstandelse fra de døde. Salmen spiller på mange strenger: Bokstavrim som s i slukker Sorgen, og motsetninger som Helvede græder, Himlen sig glæder og motsetninger mellom vokaler som mørk ø-lyd og lys i-lyd i møde i Paradis!

.!
Jeg var med Si reiser til kirka og prestegården i  Udby 5. juni 2015, der Grundtvig hadde sine første leveår. Bildet som viser  en bukett med Natt og dag utenfor kirka i Udby, kan stå som et bilde på Grundtvigs liv  og diktning. Han viser oss kontrastene i livet: Død og liv, mørke og lys, sorg og glede, helvete og himmel.

Den hvite benken utenfor kirka i Udby innbyr oss til å sitte ned og tenke over hva vi synger om i påskesalmen: Sangen toner, vor Forsoner,/Vor Forsoner til evig Pris! Det er som vi hører et ekko fra Golgata og Jesu Kristi vidunderlige rike.

Det tok over 100 år før denne salmen kom inn i dansk salmebok. I Norge ble salmen kjent alt i 1859 i Wexels oversettelse.


På utsiden av den hvite veggen til prestegården i Udby leser vi at Grundtvig ble født her i 1783.


Denne bibelen skal være helt fra den tida Grundtvig vokste opp her i prestegården.

Midt i desember 1810 da Grundtvig var 27 år, brøt det løs en psykose i hans liv.  Han skreiv seinere bl a: .. mitt hovmod og min ukjærlighet sto skinnbarlig for meg,..Dette var hans gjennombrudd til tro på Guds ord i Bibelen. Min sønn har anfektelse, sa faren. Hjemkomsten til jul 1810 er det avgjørende vendepunkt i Grundtvigs liv. Han falt til ro i en barnlig tillit til Kristus som frelser og forsoner. Han fant det faste holdepunktet i Bibelen. Vi merker det i strofen: Denne stjerne, lys og mild,/Som kan aldrig lede vild,/Er hans Guddomsord det klare,..I forbindelse med Martin Luther-jubileet i 1817 diktet Grundtvig ei mye brukt strofe: Guds ord det er vårt arvegods,/det våre barns skakl være.


Dette er en bauta over Grundtvig som står der han bodde i de første barneårene.Grundtvig opplevde et nytt åndelig vendepunkt i 1825, da han var nesten 52 år. Søren Kierkegaard kalte det en makeløs oppdagelse. Grundtvig oppdaget at kirka var eldre enn Bibelen. Den apostoliske trosbekjennelsen ved dåpen skulle nå kaste lys over ordene i Bibelen. Kristus er å finne i de historisk levende menighetene, sa Grundtvig.

Frode Syverstad  samarbeidet jeg mye med i Greipstad som prest. Han  gav meg en slik bokserie som bildet viser. Det er et utvalg av Grundtvigs litterære produksjon. Frode hadde arvet bøkene etter sin far som var prest. Jeg møtte igjen denne bokserien i museet i Udby prestegård, der Gundtvig hadde sine første barneår.

Grundtvig var en arbeidshest og en produktiv forfatter. I en rekke år gikk han aldri til sengs. Han satt ved sin lampe med føttene i vann og arbeidet. Ble han søvnig, skrudde han lampa litt ned og la seg til tilbake en kort stund. Så var han klar til å kaste seg over arbeidet igjen så fort som mulig. Dette var hans lille hemmelighet som han helst ikke ville røpe.

Vi nevner til slutt noen salmer av Grundtvig som er kjent i Norge: Vidunderligst av alt på jord, Alt står i Guds faderhånd, Det er så yndigt at følges ad, Kirken, den er et gammelt hus, Deilig er den himmel blå, Den signede dag.

Kilde: Elseth, Egil, Mennesket – et guddommelige eksperiment. Verbum forlag 1986.

Tekst og bilder: Trygve Omland, Lyngdal 27. juni 2015.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg