Reise i USA 4: Sett slavene fri

Drømmen om frihet stiger opp som en flammende fakkel ved innseilingen til New York. Den norske Isrealsmisjon tok oss  med til symbolet på alle menneskers lengsel: Frihet fra slaveri i alle slags former. Jøder i Europa og hele verden vet hva det vil si å miste friheten. Jødene var blant de første innvandrere til Amerika. I dag bor det flere jøder i i USA enn i Israel, 5,7 millioner mot 5 millioner i 2014. Bare i New York bor det 1,75 millioner jøder ifølge Store Norske Leksikon.


Jeg fant fort stedet der vi kunne komme helt inn til og inni i selve statuen som kalles Frihetsgudinnen. Men lenger kom jeg ikke. Jeg hadde for lite tid til å dra nytte av et besøk oppe i frihetsstatuen, kalt  Lady Liberty i USA. Sikkerheten ved inngangen til statuen var tydelig i høysete. Farlige eller mistenksomme gjenstander måtte du legge fra deg i en låst boks. Jeg brukte derfor tiden til å fotografere frihetssymbolet fra utsiden.

Frihetsgudinnen er en fødsels- og vennegave fra det franske til det amerikanske folk. Ansiktet er laget med kunstnerens mor som modell. En mors inderlige ønske for sine barn er å gi dem et verdig liv i frihet, tenker jeg.

Når vi kommer fra Norge, er det gøy å høre at det er brukt kobber fra Karmøy til å lage statuen. Kobberet gir den en grønnaktig farge.


Vi ser Frihetsstatuen fra innseilinga til New York på vei tilbake til Liberty State Park. Se Reise i USA 5.

Tilbake i Norge tenker jeg at friheten som ide har dype røtter i Bibelen og kristendommen.

Apostelen Paulus skriver: Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast og la dere ikke tvinge inn under slaveåket igjen. Gal 5,1. Dere, søsken, er kalt til frihet. La bare ikke friheten bli et påskudd for det som kjøtt og blod vil, men tjen hverandre i kjærlighet.Gal 5,13.
Jeg tenker: Kristus har frigjort Guds folk fra Guds straff for å leve ut friheten etter Guds vilje i kjærlighet og i tjeneste for vår neste. Vi har reist fra Frihetsgudinnen for å leve i omvendelse og troen på Jesu, Guds Sønn, som gjør oss virkelig fri uansett bosted og ulikheter. 

Trygve Omland

1.10.2015.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg