Jesusvekkelsen 1; Bønn og forbønn i Skolelaget

Til jul fikk jeg to stykker av boka Jesusvekkelsen en fortelling fra 70-tallet. Den er skrevet  av Peter Svalheim, og den kom ut på Vårt Land Forlag 2015. Jeg er i gang med å lese om de spennende  årene blant ungdom på 1960-70-tallet. 

Som skoleungdomsprest fra 1.08.1972 levde jeg i Jesusvekkelsen. Jeg skal gi noen eksempler fra min dagbok som utdyper og utvider fortellingene i boka. En side ved Jesusvekkelsen, slik jeg opplevde den, var de unges iver etter å be og søke forbønn.

Hele misjonsfolket hadde fortjent å oppleve vitnetrangen og bønneiveren rundt leirbålet eller på avslutningsmøtet, sa jeg til Stavanger Aftenblad. Jeg tror det er en ungdomsvekkelse i luften, sa jeg til Dalane Tidende. Slik oppsummerte min første lagsleir i august 1972 på Årdal leirsted.

BBBB-vekkelse på lederkurs

Vi begynner å merke en BBBB- vekkelse i Rogaland, skrev jeg i Stavanger Aftenblad 22.09.1972 etter et lederkurs for Rogaland. På Vaulali leirsted var 59 representanter fra 23 skolelag samlet. Vi delte sorger og gleder med hverandre. Vi priste Gud ved å be stående, og vi bøyde kne i forbønn og takk, skrev jeg. Høydepunktet opplevde jeg i Strand kirke ved gudstjenesten på søndag. Da gikk noen ungdomsskoleelever til Herrens nattverd for første gang.

Hetland kristelige skolelag i Sandnes var takknemlig fordi de hadde fått rom til BBB-team i mars 1973..

Ei jente i Svithun kristelige ungdomsskolelag i Stavanger 1973 fikk se sin oppgave i klassen under en week-end. Hun ville starte BBB-team og ta seg spesielt av en vakt venninne. De var 11 kristne i klassen.

Mange BBB-team på Jørpeland
November 1973. En jente fra Jørpeland fortalte at 11 av 19 i hennes klasse på gymnaset var kristne, og de var med i BBB-team (Bibel, Bønn og Broderfellesskap). En elev i ungdomsskolen på Jørpeland fortalte at det var ca sju BBB-team på skolen deres. Noen elever gikk ut i skolegården og vitnet. De snakket med elever som kalte seg fritenkere.

BBBB betyr Bibelen, brorsamfundet (= det kristne fellesskapet), brødsbrytelsen (=nattverden) og bønnene. Se Ap gj 2,42.

 

 Lagssymbolet laget av ungdom på nyttårslederkurs på Horve leirsted i Rogaland.

 

Bønn i Skolelaget for 26 ungdommer


De kristelige skolelagene sto sterkt i Rogaland i 1970-årene. Fra 1.08.1972 til 31.12.1975 var jeg skoleungdomsprest i dette fylket. Et høydepunkt var nyttårslederkurset på Horve leirsted uten for Sandnes 28.12.1972-2.01.1973.
Vi sang Kom, Hellig Ånd med skapermakt. Åndens makt til å skape behov for forbønn og samtale fikk vi merke på en mektig måte. De unge på kurset kom med mange bønneemner: Be for mine foreldre, be for lidende trossøsken, be for sørgende etter en flyulykke lille julekveld, be for talerne.
Vi inviterte til forbønn ved håndspåleggelse den 1. januar. Misjonsprest Svein Nielsen, Svein Inge Thorstvedt, leder ved lagskontoret, og jeg skulle be for en den enkelte. Jeg nevnte muligheten for forbønn en gang i begynnelsen av kurset. Hele 26 deltakere meldte seg på til forbønnshandlingen. Så vidt jeg husker skulle vi samtale med den enkelte før vi ba.
Bønnemøtet begynte med at jeg leste fra Bibelen 1. Tim 4,13-16 og 1. Tim 5,22. Der står det skrevet bl a: Vanskjøtt ikke den nådegave som er i dig, som blev dig gitt ved profetiske ord med håndspåleggelse av de eldste. 1 Tim 4,14 (1930 oversettelsen). Vær ikke snar til å legge hendene på nogen; gjør dig ikke delaktig i fremmede synder; hold dig selv ren! 1 Tim 5,22.
De unge bøyde kne ved en stol, og Svein, Svein Inge og jeg ba for hver enkelt deltaker etter at den enkelte hadde fått høre et ord fra Bibelen. Vi ba ut fra bibelordet som den enkelte fikk, og vi ba om og takket for åndsutrustning til tjeneste i skolelaget. Jeg følte at jeg sto på hellig grunn. Det minnet om Moses da han sto ved den brennende tornebusken. Gud Herren sa da: Kom ikke nærmere, dra dine sko av dine føtter! For det sted du står på, er hellig jord. 2 Mos 3,5. Stillhet og hellighet preget bønnerommet.
Bønne- og vitnemøtet etter forbønnen varte i en og en halv time. Vitnesbyrdene kom uten opphold. Takk for at vi fikk opplevde denne forbønnen, sa en. Vi fikk høre personlige tanker, visesang, dikt, fri bønn, syndsbekjennelse, gråt og forslag til sang vi skulle synge. Ti rakte opp hånden fordi de ønsket forbønn. Første da jeg ba fadervår, sluttet møtet. Jeg gikk så til sjelesørgerisk samtale. Trenger vi også i 2015 å be: Kom, Hellig Ånd med skapermakt?

Trygve Omland

28.12.2015

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg