Gå til mauren og bli vis.

Gå til mauren og bli vis. Dette ordspråket kjenner vi igjen fra Bibelen. Jeg gikk nylig nå i vår i 2016 forbi ei maurtue i skogen mellom Birkestøl og Bjørkebu i Lyngdal. Tua så ut som et halvt hode med øyne og munn. Hullene var nok grav ut av dyr på jakt etter mat, tenker jeg. Når vi mennesker er på leit etter visdom, kan maurene hjelpe oss til å gjøre kloke valg.

De fleste maur-artene  er under 1 cm lange. Enda de er så små,  kan store mennesker lære livsvisdom av dem. Det skal være 12 500 arter i verden, men det blir stadig oppdaget nye. Man regner med at det finnes 15 000 arter. Maurene har mindre artsmangfold i kalde klima, og bare 65 arter er funnet i Norge. Maur er sosisale insekter. De lever i kompliserte samfunn. Maurene er vist fram i Bibelen som forbilder for late, dovne mennesker. Maurene er flittige. De arbeider systematisk med å bygge et flott slott i skogen. Mange maurer små, kan lage et stort sted å bo. Klokskapen viser seg gjennom å tenke på framtida og bruke mulighetene om sommeren til å samle føde for vinteren. Maruene vekker de dorske, søvnige til å stå opp og stå sammen for fellesskapet. De lære oss verdiene som ligger i gode systemer, selvdisiplin og orden. Maurene viser vei ut av fattigdom, isolasjon og ensomhet gjennom å arbeide sammen til hverandres beste. Store maurtuer er gjerne vendt mot sola, lyset og varmen. Snart er tida inne til å finne ei stor maurtue der vi kan meditere over maurenes liv og livsstil. De som ser ut til å være små og svake, har Gud skapt for å lære oss tilsynelatende sterke visdom og klokskap.

 

 

Ordsp 6,6-9
 Gå til mauren, du late,
 se hva den gjør, og bli vis! 7  Den har ingen hærfører,
 verken oppsynsmann eller hersker. 8  Likevel sørger den for mat om sommeren
 og samler inn føde om  høsten 9 Hvor lenge vil du ligge, du late,
når vil du våkne og stå opp?

Ordsp 30,25  Mauren er ikke noe sterkt folk,
 enda legger den seg opp føde om sommeren.
 
Ordsp10,5  Den forstandige samler mens det er sommer,
 skam får den som sover når det er tid for å høste.
 
 
Denne maurtua fant jeg i 2014  ved en sti nær Akademiet i Rauland  i Telemark. De røde tyttebærene trives sammen med maurene, og de viser at det er høst. Da samler både  maur og mennesker inn føde for vinteren. Hva er det hvite på maurtua?
 
Kilder: https://no.wikipedia.org/wiki/Maur, Bibelen og Bibelverket (tolkninger) av Magne Sæbø 1986.
 
Trygve Omland
7. mars 2016
 
 
 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg