Thorhild på Fiskernes Salgslag i Alleen

Jeg fikk plutselig lyst til å ta et foto av stedet der min mor, Thorhild født Rom, jobbet for Fiskernes Salgslag i Alleen. Fra min oppvekst ser jeg for meg ei sement-trapp ned til en kjeller. Trappa var på utsiden av et hus i Alleen som i dag er nabo med gullsmed Asbjørn Opsal. Han viste meg boka Norges Bebyggelse fra 1957, der vi finner bildet av et hus som ble påbygd og modernisert  1936 på Øvre Berge grn167 brn 54. Eier var da Emma von der Lagen.

 

Fotoet av huset til Emma von der Lagen har jeg tatt fra Norges Begyggelse. s. 649.

Jeg har en attest om min mor, Thorhild  (Omland Vegge), fra 13. mai 1938 underskrevet J. K. Gabrielsen med stempel fra Fiskernes Salgslag. Mamma var da 20 år. Vi leser  blant annet at frk Thorhild Rom har siden Fiskernes Salgslag åpnet sitt utsalg i Lyngdal for 2 år siden forestått salg på denne forretning. Uten å spare seg med en utrettelig energi har hun jevnt og sikkert opparbeidet forretningen slik at den idag inntar en solid og populær posisjon innen det kjøpende publikum.

Fiskernes Salgslag startet i Farsund 1935. Medlemmene var fra distriktet mellom Lindesnes og Varnes fyr på Lista. For noen var det langt å gå til Farsund med fisk. Likevel var det et fremskritt. Det ble bygd ishus og kummer for levende fisk ifølge Sigurd Eikeland i boka Lyngdal fra istid til nåtid 1981 s. 300.

 

Dette fotoet tok jeg i mars 2016. Trappa til venstre er borte. Men minnene lever videre. Jeg lurer på om det er noe igjen i kjelleren fra fiskebutikken.

Jeg har blitt nysgjerrig etter å vite mer om Fiskernes Salgslag i Alleen. Når sluttet virksomheten? Hvor lenge jobbet mamma der? Hva  slags fisk solgte hun? Hvordan var kontakten med kundene? Jeg er takknemlig om noen har et eller annet å fortelle.

Jeg har forstått at det var tungt å løfte svære kasser med fisk. De  tunge løftene var en belastning for ryggen. Men det tunge arbeidet ga ikke mamma avsmak på å spise fisk. Hun elsket å servere fiskemat, å salte fisk, å sylte makrell, å steike makrell, å lage makrellsuppe, og så juletorsk – det hørte høytida til.

På attest-arket til firmaet Fiskernes Salgslag står det øverst:

ALLE FISKESORTER                                                                                                                               ÅL – HUMMER – LAKS

I følge Asbjørn Opsal som vokste opp som nabo til Fiskernes Salgslag i Alleen, sto butikken tom en periode etter at mamma sluttet. Kalle Knutsen fra Korshavn overtok etter hvert  fiskebutikken. Nå i 2016 er Roald Reme eier av huset, har jeg fått opplyst.

 

Trygve Omland

16. mars 2016

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg