Jesus rykker opp og planter på nytt

Jesus rykker opp og planter på nytt

Første mandag etter palmesøndag: Til ettertanke: Mark 11, 12-19

Morgenrøden kom over himmelen, og Jordan-dalen lå i morgendis som sakte forsvant når sola strålte. Jesus og disiplene gikk fra den lille landsbyen Betania til Oljeberget i Jerusalem mandag etter palmesøndag.

Den røde sola  på bildet så jeg fra en båt på vei fra Danmark til Oslo.Den kan hjelpe oss til å fantasere om morgenrøden over Jerusalem.

Jesus var sulten.

Da Jesus fikk øye på et fikentre med løv, gikk han for å se om han kunne finne fiken på det. Han fant ikke annet enn blad, for det var ikke tida for frukt på fikentreet. Det kan se ut som han ble sint, da han ikke fant noe å mette sin sultne mage med. Han sa til treet: Aldri mer skal noen spise frukt av deg! Og disiplene hans hørte det.

Fikentreet er et kjennetegn på Israels land som det gode, velsignede landet for Guds folk. Er fikentreet tørt og uten frukt, er det et tegn på ødeleggelse og dom over Israels folk.

Synet av det tørre treet førte til en samtale der Jesus underviste disiplene om troens kraft. Men så gjorde han en tilføyelse om at det er nødvendig å tilgi. Det ligger spenning i lufta. Jesus rykker opp og river ned, men så planter han på nytt.

Jesus velter pengevekslernes og duehandlernes bord for å gjøre røverhulen i tempelet til et bønnens hus. Han sier: Riv ned dette tempelet, og jeg skal bygge det opp igjen på tre dager. Han peker da framover mot sitt eget legeme som nytt tempel etter hans soning for vår synder på langfredag og oppstandelsen første påskedag.

Jesus går inn i konfrontasjon med prester og alle andre som hadde sporet av fra Guds ord i Det gamle testamentet, og så helbredet han blinde og lamme.

Jesus river opp ugress i livet mitt, og så planter han nye vekster som gjør at jeg kan vokse og utvide livet med en større vidvinkel.

Trygve Omland

Mandag 21. mars 2016

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg