Gledens og håpets dag

Hviledag mellom Jesu død og oppstandelse. Korset er tomt. Jesus er død. Han er lagt i graven. Det er sabbat.

 

Sabbat eller lørdag mellom langfredag og 1. påskedag var Jesu dag i graven. Det var den store sabbatsdagen, påskeaftenen. Det var Jesu hviledag i graven. Det er nå livets, gledens og håpets dag. Den levende Gud fyller dagen med hvile, liv, glede og håp.

Når noen døde i Israel på Jesu tid, skulle familien sitte i sorg i mange dager. Men da sabbaten kom, ble sorgens tid brutt for en dag.

Mens vi minnes Jesus i graven, kan vi takke for livet som kommer.

Selv om jeg går i dødsskyggens dag, kan jeg takke han som gir meg håp om evig liv. Salme 23.

Den profetiske teksten i Bibelen som preger den jødiske tradisjonen i påsken på sabbaten er Esekiels dramatiske visjon om døde bein som får sener, kjøtt og livsånde. Se, jeg lar det komme livsånde i dere, så dere blir levende, sier Gud. Vi kan takke for at dette løftet gir håp om oppstandelse fra de døde. Esekiel 37.

Vi kan takke for Bibelens store kjærlighetsdikt i Salomos Høysang. Den ble tolket som en sang om Guds forhold til sitt folk, om Guds intense kjærlighet til Israel. Guds kjærlighet flammer opp som ild, som en mektig flamme.

I trosbekjennelsen sier vi at Jesus for ned til dødsriket. Dødsriket er de dødes oppholdssted før oppstandelsen. Jesus ble gjort levende ved Ånden, og slik gikk han bort og forkynte for åndene som var i fangenskap. Det kan se ut som Jesus forkynte for døde mennesker som var i Guds varetekt. 1. Pet 3. Dette er et vanskelig kapittel i Bibelen som blir tolket ulikt. Vi kan takke for at Gud tar seg av det vi ikke klarer helt å forså.

Vi kan videre takke for Jesu ord til Døperen Johannes som var fange i et fengsel og fylt av tvil. Si at døde står opp. Matt 11.

Vi kan takke for Jesu løfte til disiplene som nå er oppfylt: Etter tre dager skal jeg oppstå. Matt 16,21.

Vi kan takke Livets Herre for at de døde skal høre Guds Sønns røst, og de som hører skal leve. Joh 5,25.

Det er nå tid for en ny dag for jøder og hedninger, en ny mulighet til å ta imot Guds hvile, liv, glede og håp. Jesus er sannlig Messias, Guds Sønn.

Trygve Omland

Påskeaften 26. mars 2016

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg