Hvorfor ble Dag i filmen pyroman?

Portrett av en pyroman skaper refleksjoner om hva som førte til at han ble pyroman. Jeg så i går 22.04.2016  filmen Pyroman som Erik Skjoldbjærg hadde regien på ut fra Gaute Heivolls roman Før jeg brenner ned.

Gaute Heivoll i Finsland kyrkje på litteraturkveld.

Fra venstre Trygve Omland og Gaute Heivoll på Lyngdal bibliotek

 

 Hvorfor gikk det galt for unggutten Dag, så han endte i nattemørket? Jeg tenker på Dag i filmen, og ikke gutten i romanen eller i virkeligheten.

Savnet Dag noe grunnleggende i livet, lengtet han etter noe, var han sulten etter å høre noe fint bli sagt om han? Hadde han behov for å bli identifisert med noe mer enn gode karakterer på skolen? Følte han seg ensom og utenfor i ungdomsmiljøet? Følte han seg mislykket i møte med jenter? Manglet han erfaring i å snakke om personlige, vanskelige og vonde opplevinger? Søkte han spenning uten klare grenser for hva som er tillatt? Hadde han behov for å bli sett av de andre som en helt?  Søkte han oppmerksomhet fordi han savnet å bli sett som den han egentlig var? Var han en ledertype som ikke evnet å bygge trygge relasjoner? Opplevde han i militæret å bli krenket og føle seg tråkket på? Bar han på skjulte indre på opplevinger i forhold til ild fra han var med faren i brannbilen for å slukke branner? Ble han en spaltet person som følge av indre spenninger mellom den han ønsket å være og den han var som brannstifter og brannslukker. Førte uklare, utydelige forventninger til at han mistet styringa på livet. Brukte han ytre makt som pyroman for å dekke over indre tomhet og avmakt?

Filmskaperen ga mange hint, antydninger og signaler som vi kunne gruble på. Jeg sitter igjen med mange spørsmål etter å ha sett en troverdig og verdig film om en personlig tragedie som berørte mange. Det gjorde vondt å se hvor vondt Dags foreldre hadde det på grunn av deres eneste sønns syke oppførsel. Jeg fikk også vondt av Dag. Kanskje filmen kan hjelpe oss til skape flere gode dager for hverandre, så livet blir mindre preget av nattemørket.

Trygve Omland

23.04.2016

2 kommentarer
  1. Filmen kunne dvelt litt mer. Gikk fort. Kunne kuttet ned på antall scener. Men essensen er vanskelig å få fram. Det er ikke enkelt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg