Israelstur på grensen til Libanon

Alle politiske ledere i Europa i dag er veldig opptatt av å sikre grensene til nabolandene sine. Strømmen av flyktninger har ført til skjerpet fokus på kontroll ved grensene.

Jeg passerte grensen mellom Libanon og Israel mange ganger i 1983 nær byen Metulla. På grensen opplevde jeg et dyptgående problem i forholdet mellom forskjellige land i Midtøsten og ellers i verden. Problemet er grunnleggende mangel på tillit. Folk i ulike land kan ikke stole på hverandre. Når jeg kom fra Libanon og skulle over grensen til Israel, ble FN-bussen selvfølgelig grundig sjekket ned til små detaljer. Slik må det være. Mennesker på begge sider i en konflikt har alvorlige grunner til å være mistenksomme. Grensekontrollene avslører synlig syndens vesen og syndens konsekvenser. Mange vil ikke og våger ikke å stole på hverandre ut fra blodige erfaringer.

Vår tid roper på forsøk som kan skape troverdig vilje til forsoning og vennskap på tvers av dyptgripende konflikter.

 Den Norske Israelsmisjon arbeider med et prosjekt som kalles BrigdeBuilders. Det er et freds- og forsoningsprosjekt for unge israelere, palestinere og nordmenn. De må leve sammen en periode med sin mistenksomhet og mistillit i et forsøk på å lære å leve sammen på tvers av alt som skiller. Jeg anbefaler alle å se nærmere på denne ideen.

Gud satte faste tider for folkeslagene og bestemte grensene for deres områder, leser vi i Apg17,26. Gud vil ha trygge grenser. Gud er ordens Gud. Grekerne på apostelen Paulus tid betraktet andre folkeslag som mindreverdige og usiviliserte. Jeg forstår Bibelen slik at Gud har skapt alle folkeslag som likeverdige. Vi skal møte hverandre med respekt og verdighet selv om det kan se ut som en utopi.

Vi har mandat fra Gud til å sette klare grenser mot all ondskap. I Rom13,4 leser vi: Styresmakten er en Guds tjener, til beste for deg. Men gjør du det onde, har du grunn til å være redd. For styresmakten bærer ikke sverd uten grunn, men er Guds tjener som skal fullbyrde hans straff over den som gjør det onde.

Jeg må på nytt tenke over ordene i Ef 2,16-17. Fredskongen Jesus har et fredsoppdrag for oss.

I én kropp forsonte han dem begge med Gud da han døde på korset og slik drepte fiendskapet.

Han kom og forkynte det gode budskapet om fred både for dere som var langt borte, og for dem som var nær.

Vi kan reflektere over disse tankene 8. mai 0g 17. mai.

Trygve Omland

6. mai 2016

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg