Israelstur til Cæsarea Filippi

Øverst i Huledalen ved foten av Hermonfjellet nord i Israel ligger en av kildene til elva Jordan. I dag kalles stedet for Banjas.  Stedet ble holdt hellig for naturguden Pan som betyr at guddommen er i alt i naturen. Vi snakker om panteisme. På skolen i Norge har mange lest romanen Pan av Knut Hamsun. Vi støter altså på begrepet pan i mange sammenhenger.

I kristen sammenheng  er stedet knyttet til Jesus og Peter. To ganger drar Jesus gjennom området ved Cæsarea Filippi. Den første gangen kommer han fra byen Tyrus  etter å ha helbredet datteren til en fønikisk kvinne. Ikke lenge etter kommer Jesus igjen sammen med sine disipler til landsbyene ved Cæsarea Filippi. Veien fra Syria til Libanon går gjennom Cæsarea Filippi.

 

Bildet: Fossen i Cæsarea Filippi nord i Israel, nær grensen til Libanon.

Disiplene har nå vært sammen med Jesus en tid. De har lyttet til hans undervisning. De har opplevd hans kraft til å helbrede. De har levd nær Jesus. De har nok tenkt for seg selv at det er noe spesielt med Jesus, og de har talt sammen om hvem Jesus er. I denne situasjonen kommer Peter med sin store bekjennelse: Du er Messias. Det betyr: Du er frelserkongen som Israels folk har ventet på. Begeistring over at Jesus er Messias, Guds Sønn, får raskt en bismak. Jesus begynte å lære dem hva det vil koste å være Messias.
Jesus begynte å lære dem: Menneskesønnen må lide mye og bli forkastet av de eldste, overprestene og de skriftlærde. Han skal bli slått i hjel, og tre dager etter skal han stå opp. I Matt 16, 21-23; Luk 9, 22 leser vi også om dette.

Ved foten av Hermonfjellet kan vi oppleve to viktige kilder til liv og vekst: Vann i naturen og åndelig vann fra Jesus Messias. Når snøen smelter i fjellet, blir det til vann i Genesaretsjøen og elva Jordan. Hele året kan vi tenke på Jesus som kilden med levende vann. Vi leser i Joh 4,14: Men den som drikker av det vannet jeg vil gi, skal aldri mer tørste. For det vannet jeg vil gi, blir i ham en kilde med vann som veller fram og gir evig liv.” Messias, Guds Sønn, skaper liv og overflod.

Under romerne og i korsfarertida var Cæsarea Filippi en berømt by. Etter korsfarertida som begynte i 1095, har Cæsarea Filippi ligget brakk som by. Nyere utgravninger har avdekket viktige helligdommer, bl a et tempel til ære for keiser Augustus og til og med et tempel til ære for guden Zevs. Men jeg velger å drikke av det levende vann fra Messias, Guds Sønn, som ikke krever noen utgravinger av ruiner og rester fra før i tida. Byen har mistet sin tidligere glans. Men den blå himmelen, de duftene blomstene, treklyngene og fossen kan hjelpe oss til å se  de evige verdiene.

Over kilden med vann kan vi se steinuthugging fra romertida. Den flotte fossen vi ser ligger ikke mer enn 2 km fra Pan helligdommen. Rikelig med rent, kaldt vann renner ut fra fjellet.

Kilden som jeg har tatt bildet fra er  En reise i Det hellige land, 2000, redaktør Reuven Dorot.

Kilde for øvrig:

Kvarme, Ole Chr. M., Gjennom det gode landet, Verbum, Oslo,1997.

Hunnestad, Steinar, ISRAEL jeg se deg, Lunde forlag 1983.

 

Trygve Omland

9.mai 2016.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg