Paulus og Silas kom i fengsel i Filippi i Hellas.

 Paulus og Silas ble brutalt slått med mange slag i Filippi, men Gud reddet dem ut av fangenskap og forfølgelse.

 Fra Neapolis dro Paulus med følge  videre til Filippi som ligger 13 km inne i landet, en by som ligger i det første distriktet i Makedonia og er romersk koloni. I denne byen ble de noen dager. Apg16,12. Vårt reisefølge på 21 personer ble der en kort stund.



Søylene viser at her har det vært en viktig bygning i Filippi.

Noen utvalgte tekster fra Bibelen ble lest i Filippi:  Fil. 1,3-5 og 2,5-11 og 3,7-9 og 4,4-7 og 4,16-19 og 2. Kor 8,1-5.

Fil 4,4-7 har jeg personlig erfaring med. Kona Ingebjørg og jeg fikk denne teksten av min svigerfar etter en trafikkulykke som rammet oss i 1969, og Fil 4,7 fikk en spesiell betydning for meg etter at jeg fikk hjerteinfarkt i mars 2006. Det var godt å møte disse tekstene igjen i det området som teksten ble sendt til første gang.

Tegning av kirke sett ovenfra.
Basilica i Filippi  som ble bygd etter hvert, vitner om at kristendommen har slått rot i byen. Tegningen ovenfor er et eksempel på kirke etter  modell av  en basilica. Da kristendommen ble tillatt religion på 300-tallet e.Kr., ble det reist en rekke kirker i byen. Byen ble med tiden et eget bispesete.  Etter hvert ble Filippi avfolket og forlatt. Grunnen kan være jordskjelv, krig og klimatiske forhold.

Byen var stort sett befolket med etterkommere etter soldater fra det store slaget her i 42 f. Kr. Cæsars mordere ble da nedkjempet på slettene utenfor byen. Da Paulus kom hit, var byen fortsatt sterkt preget av romersk kultur og levesett. Det var ingen synagoger der. Paulus måtte søke kontakt med folket på andre måter enn gjennom en jødisk synagoge. Dette ble skrevet i brosjyren til Sabra Fokus.

 

Fengsel i Filippi.
Paulus og Silas forkynte evangeliet i Filippi, hvor de ble kastet i fengsel. Deretter ble de befridd på underfull måte. Se bildet. Her eller i området her kan Paulus og Silas ha sittet i varetektsfengsel i Filippi. De holdt bønn og sang lovsanger  til Gud, og fangene hørte på dem. Les den spennende fortelling i Ap gj 16,16-40 om utdrivelse av en spådomsånd fra en kvinne som ble økonomisk utnyttet av menn, om voldsom motstand fra folkemengden, om hudstryking, forfølgelse og fengsling og om dåp av fangevokter med hele hans husstand.

Fangenskap og lidelse hører vi også om i Paulus brev til filipperne. Hans mest kjente fengselsopphold er i Cæsarea og Rom, til sammen ca. fire til fem år. Brevet kan være skrevet i fengsel i Rom. Paulus skriver bl. a. : Det er for Kristi skyld han bærer lenker i fengselet.  På grunn av lenkene er de fleste søsken i troen blitt tillitsfulle i Herren. Med enda større mot taler de Ordet uten frykt.  Fil 1,13-14.   Jesus fornedret seg selv og ble lydig til døden, ja, døden på korset. Fil 2,8. Fornedrelsen, lidelsen, opphøyelsen, gleden og lovsangen hang sammen i en indre enhet og helhet.
 

Tidspunktet for tilblivelsen av brevet kan være 60-62 e. Kr. Paulus takker for filippernes gavmildhet. Brevet er preget av glede, et begrep som er brukt 16 ganger.

Foto og tekst: Trygve Omland

30. mai 2016

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg