Velvilje mot Paulus i Berøa i Hellas

Paulus og Silas måtte forlate Tessaloniki i hast i ly av mørket. De ble sendt av menigheten til Berøa hvor de ble møtt med velvilje og vennlighet til å begynne med.
Reisen i Paulus fotspor førte oss til en synagoge og en pinsemenighet i Berøa, også kalt Vergina, den 22. mai 2016 i SabraFokus sin  regi.
 
Spørsmål:
1. Hvordan skilte menigheten i Berøa seg ut under Paulus sitt besøk?
2. Hvorfor tror du 20 kirker ble skjult i byen?
 

Bildet. Vi er ved et monument i Berøa/Vergina/Verria fra 1961 til ære for Paulus. Til v. reiseleder Arvid Hunemo og reiseleder John Edv. Olsen.

 
Så snart det ble natt, sendte brødrene Paulus og Silas til Berøa. Da de var kommet dit, gikk de til jødenes synagoge.
Jødene der hadde et edlere sinnelag enn de i Tessalonika, og de tok imot Ordet med all velvilje og gransket skriftene daglig for å se om alt stemte.
Mange av dem kom til tro
, det samme gjorde en del fornemme greske kvinner og mange greske menn. Men da jødene i Tessalonika fikk greie på at Paulus forkynte Guds ord også i Berøa, kom de dit og hisset opp folkemengden og laget bråk. Straks sendte brødrene Paulus av gårde for at han skulle dra ned til kysten, mens Silas og Timoteus ble igjen. De som fulgte Paulus, brakte ham helt til Aten og dro tilbake med beskjed til Silas og Timoteus at de skulle komme til ham så snart som mulig.
Apg 17,10-15
 
 


I Vergina besøkte vi en pinsekirke som bildet viser, hvor 11 mennesker hørte til. På tre vegger i kirka var det ord fra Bibelen. Foran i front sto Jesu ord: Jeg er veien og sannheten og livet.
 
 

Bildet viser skapet i synagogen i Berøa som ble brukt til  å oppbevare de hellige Tora-rullene. I Berøa var det mange jøder skjønner vi ut fra Det  nye testamente og ut fra jødiske gravinnskrifter. I alle makedonisk menigheter ser vi at kvinner har spilt en viktig rolle når kristne menigheter har blitt grunnlagt. I synagogene hadde kvinnene en beskjeden plass.

 
 

Turister reiser gjerne forbi Berøa. Jeg er glad for at vi skiller oss ut ved å stoppe ved denne trappa, relieff av Paulus, som kalles Paulus talerstol. H. V. Morten forteller i boka I Paulus spor oversatt i 1940 til norsk om over 20 skjulte kirker i byen. Det er bysantinske kirker som ble gjemt for tyrkerne. Ingen fremmed kunne finne disse kirkene. Morten beskriver en slik kirke antagelig fra det fjortende århundre med en ikonostasis som holdt på å sige ned under tyngden av mange ikoner. Vakre fresker dekket vegger og kuppel. Når kirka var full, kunne den vel romme 40 mennesker. På det øverste trinnet i trappa til den lille, skjulte kirka, den såkalte talerstol, skulle det visst stå med greske bokstaver: Pavlos. Det er spennende å søke spor etter apostelen Paulus.

 
Foto og tekstutvalg: Trygve Omland
7. juni 2016.

 

 
 
 
 
 
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg