Akropolis i Athen i Hellas kan ikke skjules

Akropolis i Athen er bokstavelig talt et høydepunkt for en turist i Hellas. Etter at reisefølget i regi av SabraFokus 24. mai 2016 hadde hørt Paulus sin  tale på Areopagos, gikk vi sakte videre oppover i sterk varme og i en tett kø av mennesker.

Spørsmål: 1. Førte Paulus besøk i Athen til at mange sluttet seg til han? 2. Hvem sluttet seg til Paulus? 3. Hva i Paulus forkynnelse ga noen nytt håp? 4. Hvor mange personer i prosent i Hellas oppgir at de tror på en Gud?  Hvilke kirkesamfunn har størst oppslutning i Hellas? 5. Hvorfor kan vi bli fornyet i troen på at vi er Guds tempel når vi står på Akropolis i Athen?

Mens Paulus ventet på medarbeidere i Athen, ble han rystet i sitt innerste over å se at byen var full av gudebilder. Nå var vi på vei til sentrum for den hedenske gudeverdenen på Paulus tid, og  til sentrum for hellenistisk kultur og gresk filosofi. Paulus sitt besøk i Athen førte i liten grad til at mange ble kristne. Vi vet ikke om det ble startet en egen kristen menighet. Men det var noen som sluttet seg til ham og kom til tro. Blant dem var Dionysios fra Areopagos-rådet og en kvinne som het Damaris, og noen andre. Apg 17,34. Budskapet om oppstandelse fra de døde, skapte nytt liv og nytt håp hos noen få. I Wikipedia leser vi om situasjonen nå. Hellas er et av Europas mest religiøse land. 81 % av befolkningen oppgir at de tror på en Gud, og det er det tredje høyeste tallet av alle EU-land, etter Malta og Kypros. 98 % av befolkningen definerer seg som kristne (97 % gresk-ortodokse). De hedenske gudene har ikke vunnet slaget om sjelene. Men troen på avguder gjennom historia har satt storslagne spor etter seg i det ytre.

 

Bilde 1. Akropolis betyr den høye borg, og brukes om den øverst befestede del av byen. Her ser vi Parthenon-tempelet for jomfruen Athene. Det er bygd av marmor i dorisk stil, først med 6 søyler, seinere med 8. Panthenons viktigste kunstverk var statuen Athena Parthenos som var laget av Feidias fra 447 f. Kr.. Den var nesten 12 m høy, dekket av gull og elfenben. Det ble brukt 1000 kg rent gull. Partenon ble kirke på 500-tallet e. Kr., først viet til Den Hellige Ånd og siden til jomfru Maria. I tyrkisk tid ble det brukt til kruttlager. Nå holdt de på å restaurere tempelet.
Her ser vi kontrasten mellom tempel laget av menneskehender og Den Hellige Ånds tempel som vi leser om i Bibelen. Paulus skriver til de kristne i Korint: Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og Den Hellige Ånd bor i dere?

 

 
Bilde 2. Athenes oliventre og  Erekhtheion (etter en legendarisk konge i Athen) er et av antikkens vakreste byggverk med  jonisk søyler fra øyene i Egerhavet.
 
 

Bilde 3 Herodes Atticus teater bygd i 161 e. Kr. ble restaurert i 1955 og brukes i dag til friluftskonserter.
 
 

Bilde 4. Akropolis  lyser opp for hele Athen. Her ser vi det fra taket på hotell Titania der vi bodde i Athen. Vi er i 10/11 etasje. Her stanget jeg hodet mot en glassvegg som jeg ikke så, og straks var to-tre ansatte ved hotellet rundt meg for å  ta seg av meg. Det gikk bra. Brillene var hele, og jeg var ved full bevissthet. Iver etter å hente et bedre fotoapparat på hotellrommet kunne fort ha endt med skader både på meg og glassveggen.

 
Foto og tekst: Trygve Omland
Lyngdal 13. juni 2016.

 
 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg