Kirker i Setesdal: Hylestad kyrkje

Jeg finner ro under reiser når jeg setter meg ned i en kirkebenk i stille bønn. De fleste kirkene i Norge er stengt på dagtid. Hylestad kyrkje i Setesdalen skiller seg ut. Fra bilveien kunne vi se at kirkedøra var åpen mandag den 1. august 2016.  Vi gikk inn i kirka som ble satt opp i 1838 og innvidd året etter. I 1964 var jeg med som leder i Farsund Kristenruss for å ha møte i Hylestad kyrkje. Vi skulle  vitne om Jesus Kristus og samle inn penger til en ny kirke i Durban i Sør-Afrika. Kirka er verd et besøk. Sterke, kraftfulle farger overrasket meg noe.

Prekestolen

Hylestad kyrkje er åttekantet. Det kan være et symbol på det evige  og på Jesu gjenkomst. Ca. 30 % av kirkene i Norge på 1800-tallet var åttekantet. Det er 300 plasser i kirka. I gammel tid satt ugifte på galleriet. Den gamle Hylestad stavkirke sto på østsida av elva i Bjørgum. Da det kom ny postvei der riksveien er på vestsida av elva, ble senteret i  bygda flyttet dit. Det førte til at mange måtte ro for å komme til kirka inntil den nye kirka kom på plass i 1838.

 


 

IHS betyr Jesus menneskenes frelser.

På andre halvdel av 1800-tallet ble alle fargene inne i kirka malt over med hvitt, blant annet prekestolen og altertavla. Presten mente at folk var mer opptatt av fargespillet i kirka enn gudstjenesten. I dag ser kirka ut omtrent som for 150 år siden etter at de gamle fargene ble hentet fram igjen. Altertavla viser nattverden og Jesus som blir tatt ned fra korset.

 

Jesus som barn og hans mor, Maria.

På veggen i den laftebygde kirka er det et maleri av Jesus som barn. Det er malt av en ukjent  italiensk maler. Hylestad kyrkje er mest kjent for portalen fra ca. år 1200 som er satt opp som kopi ved kirkedøra. Utskjæringene viser scener fra sagaen om Sigurd Fåvnesbane som nylig er filmet. Motiv herfra er brukt på 50-krone-sedddelen.

 

Utdrag av portalen inn til hovedkirka som er inspirert av sagaen om Sigurd Fåvnesbane.

Det var åpen vegkyrkje her hver sommer fra 1992 til 2005. Siden har det ikke vært vegkyrkje, men kirka står åpen en periode om sommeren. Jeg anbefaler alle å sette seg ned i Hylestad kyrkje for å hvile litt og reflektere over kirkens betydning i glede og sorg gjennom alle generasjoner.

Tekstvalg og foto: Trygve Omland, Lyngdal 3. august 2016

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg