Sterke kvinner på Broadway og i Brooklyn

Sterke kvinner på Broadway og i Brooklyn

Lyngdal Filmklubb viste kvalitetsfilmen Brooklyn på mandag 5. september 2016. Filmen handler om Eilis, en ung, irsk kvinne som får mulighet til å emigrere til Brooklyn på 1950-tallet. Hun viser oss hvor komplisert og konfliktfylt livet kunne være for emigranter i spenningsfelt mellom forventninger på hjemstedet og nye forpliktelser i Amerika. Eilis rives nesten i stykker mellom familiebånd i Irland og nye muligheter i Brooklyn som nygift i Amerika med en kjekk gutt med italienske røtter.

Filmen fikk meg til å tenke på en teaterforestilling jeg så på Broadway i 2015 om Matilda, et barn med bein i nesa.

 

 

Boka om Matilda handler blant annet om jenta Matilda på 7 år som ble helt oversett av sine foreldre. De var bare opptatt av seg selv, av jåleri og materialisme. En kvinnelig lærer oppdaget at barnet var et geni som hadde magiske evner. Rektor på skolen trakasserte Matilda grovt. Rektor var et maktmenneske uten selvinnsikt og uten empati. Foreldrene og rektor måtte til slutt flykte på grunn av deres ugjerninger og maktmisbruk. Matilda og læreren fant hverandre, og læreren tok over ansvaret for Matilda.

Bøkenes verden ble redningen for Matilda. Foreldrene og rektor kunne ha ødelagt barnet med sin autoritære og egoistiske holdning.

Er Matilda en revolusjonær? Er hun et forbilde og en ressurs for barn som undertrykkes av en autoritær pedagogikk?

Lærer Honey og barnet Matilda har funnet hverandre. De står sammen mot de ødeleggende kreftene og ser etter mulighetene hos menneskene.

Boka Matilda kom ut i 1988, ble filmet i 1996 og ble musikal blant annet på Broadway i 2013. Illistrert av Quentin Blake.


Roald Dahl (født 13. september 1916 i Llandaff ved Cardiff i Wales, død 23. november 1990 i Great Missenden i Buckinghamshire) var en norsk-britisk forfatter som blant annet har skrevet en rekke novellesamlinger preget av en utsøkt svart humor med overraskende vendinger, foruten rundt 30 burleske og fantastiske barnebøker hvor mange er blitt filmatisert. https://no.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl

Bilder og tekstvalg: Trygve Omland, Lyngdal 8.september 2016.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg