Sauestøa i Romsåsen i Lyngdal

Sauestøa har vekket min interesse fordi Yr.no gir oss værvarslinger for Sauestøa. Før var det skog her, nå er det et byggefelt og breie asfaltveier. Før var det bærplukking her, og kuer som rautet rundt omkring. I 1950 årene var Sauestøa et mål for barn som var på tur med saft og mat, forteller en kvinne.


Sauestøa kan typografisk se ut som en kolle og et kupert terreng. Dette bilde er tatt i byggefeltet i Romsåsen der sauer sannsynligvis har gått før.

Navnet kan vel tyde på at det har gått sauer her før i tida. Begrepet Stø kan vi gjerne reflektere litt rundt.  

Stø er en plass ved stranda til å dra opp båten på, båtstø. I Romsåsen var det før et bitte lite område med vann. Stø kan også bety noe fast, solid, sikkert, f. eks. et ryggstø. Topografien på Stø i Romsåsen er kupert og kollete. Det stemmer med landskapet i området. En stor kolle i kupert terreng er lett synlig. Stø kan også være et fiskevær i Øksnes kommune i Nordland.

Lyngdal målestasjon for været ligger i Lyngdal kommune, 6 m o.h., og den er nærmeste offisielle målestasjon, 5,0 km fra punktet Sauestøa. Stasjonen ble opprettet i januar 2005. Stasjonen måler nedbør og temperatur.

 

Her var det skog, bær og beite før. Nå er det fotballmål og lekeplass som grenser til skogen.

Da Romsåsen skulle utvikles til et boligfelt, måtte det foretas en arkeologisk undersøkelse. I rapporten fra denne undersøkelsen kan vi få hjelp til å se naturmiljøet rundt Sauestøa for oss. Området som berøres av tiltaket består av skog, nord-sørgående fjellutspring i dalsøkkene, mellom fjellpartiene er det enkelte steder myrpartier med bekkeløp. I sørvestre del av planområdet, sør for bergkollen på Sauestøa eller Skrumoen, var skogen hogd for noen år tilbake. Dette området var derfor preget av traktorspor, det lå også igjen en god del kvister etter hogsten. Nord for bergkollen var området preget av lett barskog. I østre del av planområdet er terrenget brattere, mer ulent og tett bevokst med mindre lauvtrær. Kilde: Kristiansand 07.05. 2010 Ann Monica Jensen Bueklev.

Været er ikke som før. Det er heller ikke værvarslinga. Nå kan vi følge med været i nærmiljøet time for time og uke for uke på iphade eller iphone. Før lyttet vi på radio og laget våre egne teorier om været ut fra erfaringer. Jeg søkte aldri etter værvarslinger i Sauestøa før i tida.

Tekstvalg ved Trygve Omland, Lyngdal 27.09.2016.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg