Forfølgelse og forførelse

Forfølgelse og forførelse i Pergamon

Plan for daglig bibellesing går nå gjennom brev til sju menigheter i det landet som nå heter Tyrkia. Jeg var i byen Pergamon 1. oktober 2008 hvor det før var en kristen menighet. I dag stanser jeg kort opp for to utfordring vi har som kristne: Forfølgelse og forførelse . Vi leser fra Johannes åpenbaring 2,12-13 som ble utgitt ca 95. e. Kr..

Skriv til engelen for menigheten i Pergamon:
Dette sier han som har det skarpe, tveeggede sverd: 13 Jeg vet hvor du bor, der hvor Satan har sin trone. Likevel holder du fast ved mitt navn. Og du har ikke fornektet troen på meg, ikke engang i de dager da Antipas, mitt trofaste vitne, ble slått i hjel i byen deres, der Satan bor.

Bildet: To pinjetrær viser til stedet alteret for avguden Zevs (og Athene) sto i Pergamon. Da vi var der, så vi at det lå høyt og sentralt i landskapet med god utsikt.

Gud vet at menigheten i Pergamon bor på et utfordrende sted i sentrum for keiserdyrkelsen i Romeriket. De blir angrepet av Satan som har sin trone på en høyde i landskapet. Navnet Satan betyr Guds fiende og motstander. Tronen er symbol for å herske og ha makt over noen. De som bodde i Pergamon var under herredømme til keiseren i Romerike. Keiseren krevde at alle i riket måtte hylle og tilbe keiseren. De kristne i Pergamon var lydig mot loven, men du kunne ikke underkaste seg keiserens krav om å bli tilbedt. Slik er det å være kristen i stater som blir styrt av diktaturer.  Kristne må være ulydige mot Hitler og andre ledere som krever total lydighet mot statsstyret. Lyder du Gud mer enn diktaturet, blir du stemplet som forræder i diktaturstater..

I denne situasjonen holdt likevel de kristne i Pergamon fast på Jesus som Herre over keiseren. En kristen blir omtalt med navn, Antipas. Han var et trofast vitne for Jesus, og det førte til at han ble slått i hjel. Han ble en martyr, Jeg tror han kjente til holdningen som Peters, Johannes og Paulus hadde. En skal lyde Gud mer enn mennesker. Antipas ble nok til stor inspirasjon for de andre kristen i byen. Rykte om hans fasthet i troen har sikkert spredte seg langt ut i folkemengden. Forfølgelsen av de kristne var ikke det farligst de opplevde.

Forførelsen gjennom falsk lære var farligere. Avgudsdyrkelse og brudd på budet om ekteskapet som ramme for seksuallivet fikk utfolde seg i menigheten. De ble oppmuntret til å vende om til Jesus som taler skarp til dem. Ordet fra hans munn er som et sverd. Det virker på begge sider av eggen. Det forsvarer menigheten mot forfølgelse og angriper fiendene som fører falsk lære. Forførelsen tar kraften ut av de kristne, så de klarer ikke å stå imot forfølgelsen.

I det 2. århundre e.Kr. bodde det ca. 120 000 mennesker i byen. I dag er det den muslimske lære som dominerer i Tyrkia. Ca. 99% hører til Islam i Tyrkia nå. Lysestanken som skulle lyse fra de kristne menighetene er nesten flyttet helt ut av Pergamon og hele Tyrkia.

Trygve Omland

Lyngdal 22. november 2016

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg