Advent 5: Film om Marianne Fredbo på TV

Vi leser i Lister24 i dag 30.11.2016 at NRK 1 skal vise en dokumentarfilm om Marianne Fredbo fra Austad i Lyngdal på TV mandag den 5. desember. Jeg gleder meg til å se filmen som skal være noe endret fra den sterke filmen vi så i Lyngdal Kulturhus for ett år siden. Marianne sier i Lister24: – Jeg samler på de små, gode øyeblikk. De setter jeg like høyt som Paralympics og store ting. Jeg ser fram til filmen på mandag som blir et stort øyeblikk om et stort menneske.

Skriver jeg Marianne Mæland eller Marianne Fredbo på Google på Internett, kommer det opp en lang rekke med tekster og bilder om hennes karriere i svømming. Den 30.11.2015 var jeg i Lyngdal Kulturhus for å se en fersk, dokumentarisk film om Marianne Fredbo. Jeg ble sterkt grepet av det jeg så på filmen kalt Halve Marianne etter forslag fra Marianne selv. En hel, helstøpt personlighet var det jeg så.

Marianne sto fram på filmen som en modig kvinne som søkte etter muligheter til å mestre et utfordrende liv. Hun sto på, var sta og målrettet. Veien fra ulykka i Austad, da hun var godt fire år, til i dag, har vært brolagt med brutale utfordringer. Jeg skriver ikke problemer, men utfordringer, for det er slik Marianne tenker. Utfordringene kaller på fantasi og kreativitet, det er Marianne godt utrustet med. Hun synker ikke ned i ei myr, men ser myra som en mulighet til å mestre nye sider ved livet.

Jeg ser Marianne av og til i Sørlandsbadet når hun svømmer lett, ledig og elegant med en fot og en arm. Kroppen beveger seg raskt og rytmisk.

I 2013 var jeg i Bejing i Kina og fikk se noen av OL-anleggene fra 2010. Symbolbygget eller reiret som vi kjenner fra TV, var et imponerende kunstverk. Men jeg ble minnet om et annet kunstverk fra Austad. Like ved reiret lå en stor svømmehall. Der var Marianne i 2010 som deltaker i olympiske leker for funksjonshemmede. Hun svømte 100 m bryst forsøksheat i Paralympics. Jeg var stolt over å vite hvem Marianne fra Austad og Lyngdal var.

 

Foto: Oddvar Fuglestad. Bilde av OL-reiret i Bejing i Kina i 2013. Anlegget ble bygd til De Olympiske Leker (OL) i 2010.

Takk Marianne, takk for at du er et usentimentalt, jordnært forbilde for oss alle. Takk også til Olav Vegge, Lars Emanuel Egeland, Øistein Løland og alle som har bidratt til å lage filmen om Marianne. Hun har lært oss å søker etter muligheter til å mestre livets utfordringer.

Jeg elsker mestringsfølelsen. Og jeg har aldri latt meg stoppe av fordommer, sa Marianne Fredbo til Lister24 før TV-filmen.

Trygve Omland

Lyngdal 1.12.2015/30.11.2016.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg