Hvorfor utvandre til Amerika?

Innvandring til Amerika (USA) og andre land er i fokus for tida. Det foregår en heftig debatt om hvem som skal stenges ute fra USA og fra Norge. I det perspektivet kan det være interessant å lese om utvandring fra Norge til USA på slutten av 1800-tallet. Jeg viser til romanen LAND INGEN HAR SETT av Edvard Hoem fra 2016 på side 76.

 

Frihetsstatuen eller frihetsgudinnen står på  Liberty Island ved munningen av Hudson River i havna til New York. Symbolet står for frihet og demokrati. Det ble avduket 28.10.1886. Hva betyr det for oss i dag?

Kartet viser at innvandrere til USA er kommet fra mange land.

Høsten 2015 besøkte jeg Ellis Island Nasjonalmuseet for immigrasjon til USA.

Edvard Hoem spør og svarer:

Kva var det for ei makt som fekk familien Aas og hundretusenvis av andre norske menn og kvinner til å bryte opp frå heimane sine i Norge og søke et nytt liv på den andre sida av havet?

* Mange var kanskje ikke sikre på hvorfor de reiste.

* Mange dro fordi det var mange andre som reiste.

* Mange dro fordi de leste brever fra utvandrere som var fulle av lovord om det nye landet.

* Mange dro fordi de ville gripe sjansen som andre slektninger og venner hadde gjort. De hadde fått gratis jord, og så etablerte de seg i USA.

* Framtidsutsiktene i Norge var små. Snart ville det bli for knapt for alle. Gårdene ble stadig mindre fordi gårdene ble delt opp mellom søsken.

* Mange trodde at det var forsynet, Gud, som ville at de skulle reise.

Disse grunnene har Edvard Hoem tatt fram i sin roman om utvandringen fra Norge og innvandringen til Amerika. Det var nok også mange flere individuelle og personlige grunner til at mange brøt opp fra det kjente i Norge til landet ingen hadde sett.

Hva kan vi lære av historien om norsk utvandring til Amerika som kan være nyttig i den aktuelle debatten om innvandring til Norge i dag?

Kilde: Hoem Edvard, LAND INGEN HAR SETT, roman, Forlaget Oktober, Oslo 2016.

Jeg anbefaler deg sterkt å lese denne boken og de to bøkene som er kommet tidligere: Slåttekar i himmelen (2014) og Bror din på prærien (2015).

Tekst og foto: Trygve Omland, Lyngdal 7. mars 2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg