Snøklokka barneforening er 75 år i 2017.

Snøklokka barneforening på Å bedehus er 75 år i 2017. Fredag 31. mars kl. 18.00 er det basar på Å bedehus. Som en hilsen til  jubileet sender jeg en artikkel jeg skreiv i Lyngdalsboka for 2016, s. 41-43.

Vi satt barnevakt, kona og jeg. Så ringte det på dørklokka, og et barn sto utenfor en kald kveld i februar 2016 med ei basarbok. Det var Snøklokka barneforening som var i aktivitet. Jeg gleder meg over at det enda finnes barneforeninger for misjonen og barn som oppsøker oss med basarbøker.

Det er for galt at det ikke er en eneste barneforening for Det norske Misjonsselskap (NMS) i Lyngdal, sa misjonær Lovise Meland i en kvinneforening under andre verdenskrig. Såkornet var sådd, og straks begynte det å spire. Snøklokka barneforening ble startet 4. mars 1942. I 2017 er det 75 års jubileum.

Da Snøklokka ble startet, var det 13 personer over 10 år til stede. Utbytte ved den første basaren i 1943 var 250 kr. Stifteren av foreninga, Olene Nilsen, skriver om den nye barneforeninga i et brev til sin søster Tilda Akersmyr Tofteland i USA. Deler av brevet ble gjengitt i Dekoraposten i USA den 4. desember 1947. Dekora betyr pryd og pynt. Det ble altså gjort stas på barneforeninga i USA. Snøklokka startet da snøklokkene begynte å blomstre i hagene. Solveig Madland Meberg kan enda huske at søstrene Lovise og Margit Gåsland gikk i snø helt fra Åsan for å være med i foreninga. Lærer og klokker Thorvald Haugland hadde mange ganger andakt i foreninga de første årene.

 

Bilde 1 De som var med i Snøklokka barneforening fra begynnelsen i 1942.

Bak fra venstre: Sofie Rom, Alberta Torkildsen, Olene Nilsen (leder), Marie Tuen, Anna Svennevik, Kirsten Stålesen, Foran fra venstre: Lovise Lindland, datter til ekteparet Svennevik, Magnhild Hagen, Solveig Madland. Judith Lindland var ikke med på bildet fordi hun tok bildet.

Ruth Rom begynte som leder i barneforeninga i 1950, og hun var leder i mange år. Hun hadde barneforeninga Snøklokka i hjemmet sitt på Rom i mange år. I begynnelsen broderte barna, men etter hvert la mor til rette for alle slags hobbyaktiviteter, fortalte ett av barna til Ruth. Hun har støpt utallige gipsfigurer, slik at barna kunne male og kose seg. Ofte serverte hun kakao og hjemmelaget mat. I 1996 fikk Ruth Rom Lyngdal kommunes kulturpris blant annet for sitt trofaste arbeid for barn.

 


Bildet: Snøklokka barneforening i 1972 på Å bedehus. Ruth Rom ser vi bak til venstre for den store barneflokken.

Snøklokka barneforening fikk 200 kr i kulturmidler fra Lyngdal kommune i 1976 Pengene ble brukt til innkjøp av sangbøker. Norlys Nilsen som skulle begynne på Misjonsskolen i Stavanger, besøkte foreninga 18. oktober 1977. Hun hadde andakt, og spilte og sang. Av og til var det besøk fra kretskontoret for NMS. Den 31. januar 1982 feiret foreninga 40 års jubileum på Å bedehus med tale av kretssekretær Tom Nikolaisen og misjonær Kari Harbak.

Da Snøklokka barneforening feiret 50 års jubileum i 1992, var foreninga delt i to avdelinger, en for barn i 1.-3. klasse og en fra 4. klasse. I 1990 sendte barneforeninga 31 000 kr til NMS. Bare tre voksne foreninger i Lyngdal sendte mer til NMS. Minst to av de som var med i Snøklokka barneforening i starten i 1942, var til stede som ledere under jubileumsfesten i 1992.

Under 50 års jubileet 7. februar 1992 på Å bedehus ble sangen om Snøklokka barneforening sunget til melodi av Blandt alle lande:

Vi er en forening og den er vår,

hverannen tirsdag dertil vi går,

vi syr og strikker, på lodder, brikker

 i unge år.

Der lærer vi å sy pene sting

og vi broderer på nyttige ting.

På duker, handklær, på løper, forklær

og meget mer.

Vi pakke fikk fra Amerika,

Ja, meget pent kom derifra,

gardiner fine, de kan bli dine,

er lykken bra.

Og for misjonen vårt arbeid er.

Det er derfor vi strever her,

at alt må være, til Herrens ære

dersom vi ber.

Leder for Snøklokka barneforening nå i 2016 er May Britt Omland sammen med to-tre medarbeidere. På et møte i februar kom det hele 27 barn. De samles på Å bedehus kl 14.30 annen hver mandag rett etter skoleslutt. Først spiser de pølser eller pizza eller lapper eller brødskive. Foreninga har jule- og påskeverksted. Da lager de ting som barna tar med seg hjem. De lager ellers blant annet feiekoster og lykter av halvfabrikata som loddes ut på en årlig basar. Foreninga sender årlig ca 50 000 kr til misjonen. Pengene går nå dels til Det Norske Misjonsselskap og dels til barneprosjekter i Russland som Steinar Harila arbeider for.  Penger til prosjekter i Russland har kommet til de siste årene. Budskapet i Bibelen om Jesus Kristus er en hovedsak for foreninga som når ut til flere land i verden.

 



Bilde 3 er fra basaren på Å bedehus 11. mars 2016. Fra venstre Hans Petter Omland som tar seg av pengene og May Britt Omland som leder basaren.



Bilde 4 viser barn som sang under basaren i 2016.



Bilde 5 viser noen eksempler på gevinster på basar i 2016.

Mange, veldig mange kvinner, har gjennom snart 75 år brukt mye tid på å samle en stor skare med barn i hjem og på Å bedehus til samlinger om Jesus Kristus og misjonen. De fortjener stor takk for at de har brukt nådegaver, evner, tid og penger til beste for barna og misjonen.

Snøklokkene stikker fram tidlig i naturen når snøen smelter. Slik er det også med Snøklokka barneforening. Den viser seg tidlig mens barna er små og åpne for budskapet om Jesus som verdens sollys. Snøklokkene minner oss på våren, varmen og vennskapet med verdens frelser.

Trygve Omland

15. september 2016

Artikkelen er tatt fra Lyngdalsboka 2016 s. 41-43.

Informant: May Britt Omland tlf 470 11 194 og [email protected]

Utfordret meg til å skrive og informant: Soveig Madland Meberg

Trygve har tatt bilde 3 og 4, og ellers har jeg tatt bilder av bilder. Bildet 1 ble tatt av Judith Lindland.

 

Trygve Omland, Lyngdal 29.03.2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg