Hva er sannheten?

Jeg har samlet noen ord om sannhet som vi kan tygge på og tenke på. Disse ordene passer ikke inn i ei tidsklemme, men kanskje i ei tid du kjeder deg og kan ta deg tid til å dykke i dybden.

Hva større har vi mennesker å gi det enkelte mennesket enn sannheten? Fritt etter Goethe.

Hva er sannhet? sa Pilatus. Deretter gikk han igjen ut til jødene og sa til dem: Jeg finner ingen skyld hos denne mannen.  Men dere har den skikken at jeg gir dere en fange fri til påske. Vil dere at jeg skal frigi jødenes konge? Da ropte de igjen: Ikke ham, men Barabbas! Men Barabbas var en røver. Joh 18,38-40. Den skyldfrie Jesus ble dømt til døden.

Det er ingen ekte sannhetssøker som ikke først begynner med å adlyde den snnhet som han kjenner. Erling Ruud.

Sann filosofi er oppriktig søken etter sannheten, mens teologi er læren om sannheten som har funnet oss.

Sannheten er så tilslørt i vår tid, og løgnen står seg så godt, at man ikke kan kjenne sannheten igjen med mindre man elsker den. Pascal.

For å være sann må en religion kjenne vår natur. Den må kjenne dens storhet og dens elendighet, samt grunnen til dem begge. Hvilken religion uten den kristne har kjent dette? Pascal.

Sokrates mente at sannheten lå innpakket i hvert eneste menneskehjerte. Derfor kan ikke sannheten bringes et menneske utenfra. En lærer kan bare være fødselshjelper, han stimulerer eleven til å oppdage sannheten ved seg selv og i seg selv. Som kristen tror vi på en sannhet utenfra. Søren Kierkegaard.

Jesus kommer til oss utenfra og sier: Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far uten ved meg. Joh14,6.

 

 

Søk sannheten, for den finnes, men bare på ett eneste sted, hos den som selv er veien, sannheten og livet, sa den svenske forfatteren August Strindberg. Like før han åndet ut og døde tok han Bibelen og la den på sitt bryst og sa til sin datter: Nå er alt forbi, men denne er den eneste rette!

Jesus ber til sin Far for de som tror på han: Hellige dem i sannheten, ditt ord er sannhet. Joh17,17.

Utvalg av tekster: Trygve Omland, Lyngdal 31.03.2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg