2. Busstur mellom glødende gull-åkre i Danmark og Tyskland.

Med Hermons buss Gledessprederen kjørte vi gjennom Danmark den første kvelden 19. mai 2017 med sikte på Kroatia. Kveldslyset kastet et magisk lys over de flate slettene. Jeg ble overveldet av den sterke, gule fargen på åkrene med rapsolje. Fargen var intens og inspirerende å se på. Vi opplevde det samme i Tyskland. De gule åkrene lyste opp landskapet som for øvrig var nokså ensformig. Gulfargen glødet og gjorde meg glad.

Synet av rapsplantene vekker i meg et behov for å vite mer om de sol-gule plantene.

Rapsolje er en vegetabilsk matolje som utvinnes av frøene til rapsplanten. Frøene er små og nesten sorte. De kjennes helt tørre, men inneholder omtrent 50 prosent olje. Frøene høstes og presses og den resulterende massen siles. Omtrent en tredel av massen siles ut som ren olje. De resterende to tredelene er en tyktflytende masse som brukes til dyrefor.

En rapsolje av god kvalitet har minst mettet fett. Når det gjelder de sunnere enumettede- og flerumettede fettsyrer kommer raps på plassen foran olivenolje blant de kjente matoljesortene som oliven, mais og soya. Wikipedia.

Trygve Omland

 Lyngdal 2. juni 2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg