Kvåsfossen – Sørnorsk Laksesenter en suksess.

I 1947 ble det antydet at det aldri vil komme en laksetrapp forbi Kvåsfossen. Nå står en spektakulær laksetrapp ferdig. Jeg var der i går 1. pinsedag den 4. juni 2017 tre dager etter den offisielle åpningen.

Imponerende!

Jeg gratulerer alle som har vært med på å skape Kvåsfossen – Sørnorsk Laksesenter.

 

Her kan vi hvile i en gyngestol, gå rundt i rom preget av elg og bjørn, nyte Kvåsfossen og naturen rundt og gå ned en spennende trapp til tunnelen der laksen viser seg fram sammen med rikelig informasjon.

 

Åpning mot Kvåsfossen 2014.

Kvåsfossen fosser inn i tunnelen i 2014.

Laksetrappa ved åpningen i 2014. 

Hvor er laksen? Gå og se.

 

 

Veien fra Kvåsfossen mot Fidjestøl i 2014.

Jeg ser denne veien fra Kvåsfossen og Laksesenteret som en helhet.

Da jeg kom hjem etter en tur i 2014 i bunnen av veien til Fidjestøl, måtte jeg lese i Oddleif Lians bok om KVÅS GARD OG FOLK fra 1989. Det tok mange år før Dydland og Fidjestøl fikk kjørevei til gards. I 1918 fikk herredsstyret søknad om vei fra Li og nordover på heia, men det hersket delte meninger om dette trasevalget. Omkring 1930 ble man så enig om å gå inn for å legge veien i den bratte ura opp fra Kvåsfossen. Deretter fulgte flere år med mislykkede framstøt. Oppsitterne på Dydland og Fidjestøl opparbeidet nesten 300 meter med vei på egen hånd. De påtok seg å dekke 4/10 av omkostningene for en vei selv, men kommunen var i 1931 lite villig til å skyte inn midler. Hele anlegget var kalkulert til ca 45 000 kr. Møtet i herredstyret endte med at det ble bevilget 100 kr. til Dydlandsveien.  Først i 1936 lyktes det å finansiere veien. Samme år starter arbeidet på veien, og det forsatte i 1936 og 1937. Veien ble ikke fullført og offisielt åpnet før etter andre verdenskrig.

Trygve Omland

Lyngdal 5. juni 2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg