4. Energisikkerhet i Tyskland sett fra en Hermon buss.

Da jeg satt i en buss med Hermon reiser gjennom Tyskland i slutten av mai 2017, så jeg mange steder store flater med solcellepanel. Jeg ble interessert i å vite mer om hvorfor Tyskland satset mye på solenergi.

 

Solcellepanel så vi både i Danmark og Tyskland. Jeg fant en interessant artikkel på internett om tankegangen bak bruk av solcellepanel i Tyskland. Jeg gjengir utdrag av den her.

Solenergi gir større energisikkerhet

Bendik Støren, frilansjournalist for NHH Bulletin.

Hvorfor har Tyskland den høyeste produksjonen av solenergi i verden, selv om de kun skjenkes en moderat mengde sol i løpet av året?

Svaret er ifølge NHH-forsker Patrick A. Narbel noe som hittil har blitt nærmest oversett i den akademiske debatten om fornybar energi, nemlig energisikkerhet.

Etter at Russland annekterte Krim og tvang Ukraina til å betale 80 prosent for gassen, har energisikkerhet blitt høyaktuell. 

Det økte spenningsnivået mellom Russland og Europa har fått EU til å se etter andre kilder til gassforsyning enn Russland. Europa trenger sikrere leveranser.

Hvis du ikke har energisikkerhet som en utfordring, har du ikke et reelt incentiv til å gå inn i fornybar energi, slår han fast.

En av de store fordelene med fornybare energikilder som vindmøller og solcellepanel er nemlig at de er lokale og kan settes opp relativt raskt. Dermed blir dette et effektivt middel for å få kontroll over egen energiforsyning, fordi de minsker avhengigheten av import fra ustabile regimer.

Land som Tyskland, som er avhengig av import av fossil energi fra både Russland, Norge og Algerie, vil få mye bedre energisikkerhet hvis de går over til lokale fornybare energikilder.

Usikkerheten i Ukraina vil trolig påvirke EU-landene ytterligere i denne retningen. 

I 2009 stoppet Russland gassforsyningen gjennom Ukraina i nærmere to uker. Flere europeiske land frøs seg gjennom vinteren 2009.

Kilden: http://forskning.no/alternativ-energi-miljopolitikk/2014/04/derfor-er-tyskland-best-pa-solenergi

Jeg tar en reise tilbake i tid til vår enkle hytte ved Jovannet i Lyngdal. Hytta ble bygd i 1977, og 18.11.1995 virket vårt nye solcellepanel. Før den tid brukte vi oljelampe, gasslys og stearinlys. Enda bruker vi solcellepanel, mens elektrisk strøm er det mest vanlige i hytter i dag. Vi har brukt solcellepanel i over 21 år, og det har kostet oss lite i kroner.

Jeg reiser enda lenger tilbake til sollysets morgen. Gud sa: Bli lys! Og det ble lys. Og Gud sa: La det bli lys på himmelhvelvingen til å skille mellom dagen og natten. Vi kan lese videre i 1. Mosebok 1,14-18 om det største lyset, sollyset. Og Gud så at det var godt.

Trygve Omland

Lyngdal 7. juni 2017.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg