6. Lærte etter Hermon Reise: Ny verdensrekord for danske vindmøller.

Med Hermon Reiser kjørte vi gjennom Danmark om kvelden. 19. mai 2017 på vei mot Kroatia. Jeg la merke til de hvite, høyreiste mastene med vinger på som vinden satte i bevegelsen. Vi har noen få slike vindmøller på Lindesnes og Lista.

 

Parlamentet i Danmark har satt seg som mål at i 2020 skal vindkraft stå for halvparten av strømforbruket  i Danmark.

 

Overskudd fra danske vindmøller selges blant annet til Tyskland. Bildet viser strømnett i Tyskland.

Jeg ble nysgjerrig på vindmøllenes betydning i Danmark, og slo derfor opp på internett. Overraskelsen var stor da jeg leste:

Ny verdensrekord for danske vindmøller

Danske vindmøller satte verdensrekord i vindkraftproduksjon i 2015. Vindkraft utgjorde 42,1 prosent av det totale strømforbruket i landet.

Det er det høyeste tallet som noen gang er målt, og det høyeste tallet for noe land i verden. I fjor var rekorden på 39,1 prosent, viser tall fra Energinet.dk.

I løpet av fjorårets totalt 8.760 timer, ble det i Vest-Danmark produsert vindenergi som langt overgikk områdets forbruk som var på 1.460 timer.

? Det er ikke uvanlig at produksjonen er større en forbruket. Men at vi nå produserer mer enn 16 prosent av hva vi trenger, viser at vi i større grad kan ha nytte av å importere og eksportere strøm til andre land i fremtiden, sier rådgiver for Energinet.dk Carsten Vittrup.

Overskuddet fra danske vindmøller selges til Norge, Sverige og Tyskland.

Parlamentet har satt seg som mål at i 2020 skal vindkraft stå for halvparten av alt strømforbruket i Danmark. Ifølge prognoser vil dette målet nås.

Publisert: 08:13 – 15.01.2016, Oppdatert: 13:37 – 29.01.2016

http://e24.no/energi/danmark/ny-verdensrekord-for-danske-vindmoeller/23596546

I Wikipedia leser vi: I den senere tid har man i Norge begynt å bruke vindmøller til produksjon av elektrisk kraft. Det er blitt utbygget en del anlegg langs kysten, og flere prosjekter er under planlegging.

På grunn av gode vindforhold, er Norge kanskje det landet i Europa som har best forutsetninger for å produsere mye vindkraft. Men et lavt støttenivå og motvilje fra kystkommuner har ført til en foreløpig beskjeden utbygging. Kraftverkene fører med seg betydelige inngrep i naturen.

Hva kan vi lære av Danmark når det gjelder bruk av vindkraft?

Trygve Omland

‘Lyngdal 10. juni 2017

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg