9 Hermon Reiser:Trailere hviler på søndag i Tyskland.

Jeg lærer stadig noe nytt og nyttig med Hermon Reiser. Da vi kom fra Danmark 20. mai 2017 og skulle kjøre gjennom Tyskland på en søndag, endret trafikkbildet seg. De tunge, lange trailerne var ikke å se på veiene. Tett i tett sto trailere  parkert langs veien på store prakeringsplasser. Jeg snakket til en velvoksen kar som satt utenfor en trailer og kokt seg mat.

Har søndagen som hviledag noen sammenheng med kristendommen som religion i Europa? Det inntrykket som sitter sterkest igjen etter den lange kjøreturen til Kroatia, er de mange kirkespirene som vi så langs veien, ofte på en høyde omgitt av hus. Kan det være en link her mellom trailere og kirketårn?

 

Bildet er tatt fra bussen i fart gjennom Tyskland eller Østerrike. Alpene reiser seg i alt sitt velde i bakgrunnen.

 


 

Vår sjåfør, Birger Jorde, fortalte om regler  for tyske veier og kjøretøy. Søndagen er hviledag i Tyskland og andre land for blant annet trailere og tailersjåfører. Jeg fant en artikkel om reglene i Tyskland  på dansk som jeg klipper litt fra.

Weekendkørsel i Tyskland

Mange er klar over, at lastbiler har kørselsforbud på de tyske motorveje om søndagen. Men ikke alle er klar over, at dette kørselsforbud også i nogle tilfælde gælder varebiler med anhængere. Kun fritidskørsel er tilladt med varevogn + anhænger. I Tyskland er der året rundt kørselsrestriktioner på alle veje og motorveje om søndagen og på tyske helligdage. I juli og august gælder disse restriktioner også om lørdagen fra kl. 07.00 til 20.00 på motorveje og enkelte hovedveje.

Se grundigere om kjøreregler i Tyskland på: http://www.fdm.dk/koer-selv-ferie/regler-udlandet/tyskland/veje-koersel-tyskland.

Jeg tar et sideblikk til Frankrike.

Der gjelder det kjøretøyer over 7,5 tonn.
Forbud: Fra lørdag/dag før offentlig fridag kl. 22.00 til
søndag/offentlig fridag kl. 22.00.

Parkeringsplassene langs veiene  i Tyskland var fulle av trailere på søndag. Det ble for meg en påminning om at alt og alle trenger å hvile, trenger faste ordninger for veksling mellom hvile og arbeid. Hvile er viktig for å være uthvilt som sjåfør på veier tettpakket med biler. Hvile er en verdi med lange røtter.

Vi leser i Bibelen i 2 Mos 20,8-10.  Husk sabbatsdagen og hold den hellig.

[sabbatsdagen kan også oversettes hviledagen. = fester og høytider.]

Seks dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning, men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. Da skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du eller din sønn eller din datter, verken slaven eller slavekvinnen din, verken buskapen din eller innflytteren som bor i byene dine.

Søndagen har blitt vår hvile- og helligdag fordi Jesus sto opp fra de døde på en søndag.

Rytmen mellom arbeid og hvile er en rik ressurs som bidrar til sunnhet og sikkerhet på veiene. Denne rytmen forebygger trafikkulykker og fornyer sjåfører i et krevende yrke.

Trygve Omland

Lyngdal 13. juni 2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg