Turtips: Vakkert langs veien mellom Hagekleiva og Herdal i Lyngdal.

Området mellom boligfeltet i Hagekleiva og fjellknusingen nær Herdal  ser ikke vakkert ut ved første øyekast. Men går vi langsomt på veien og tar noen avstikkere, kan vi få oss mange overraskelse. Kom og se. Jeg fant, jeg fant, jeg fant noen flotte blomster. Det er som et eventyr. Askeladden ser og tar med seg det som mange overser og går forbi.

Navnet stemorsblom finnes også i flere andre europeiske språk (bl.a. tysk). Planten har fått sitt norske navn etter dens utseende. Dersom en nøye studerer stemorsblomen, vil en se at de to øverste kronbladene ligger litt oppå hverandre, og at de kun er festet sammen på ett område (en stol). Tidligere ble et slikt par av kronblader ofte sammenlignet med to stedøtre som måtte sitte i lag på den samme stolen og som bare fikk ha på seg blått. De to midterste (og sidestilte) kronbladene er de ekte døtrene som hadde på seg litt finere klær og de får sitte på hver sin stol (hvert kronblad). Nederst er stemoren selv som har en gul, flott kjole (det femte og siste kronbladet). Stemorsblom, og varianter av dette navnet, er vanlig kjent de fleste steder, men er sannsynligvis innført utenfra i relativt ny tid. Det latinske navnet tricolor betyr trefarget.

Navnet natt og dag, med varianter, er kjent fra alle fylker sør for Trøndelag, og i flere fylker er dette navnet dominerende. Det har sin forklaring i blomstens farger, fra den lyse (gule) dagen nederst til den mørke (lilla) natten øverst. Sitat fra: https://no.wikipedia.org/wiki/Stemorsblomst

Hvis du har noen opplysninger om blomstene nedenfor, er det fint om du deler dem.


 

God tur på den gamle hovedveien.

Trygve Omland

Lyngdal 15. juni 2017.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg