Himmelsk og jordisk energi i Åmli.

Jeg har kjørt gjennom Åmli mange ganger, og noen ganger har jeg tatt en kjapp stopp.  Søndag 18. juni 2017 ga vi oss tid til å stoppe litt lenger et par steder på begge sider av elva.  Det angret vi ikke på. Jeg ble bevisst at Åmli er en kraftkommune med energi fra kirka og elva.

 

Veien opp til Åmli kirke var smal og bratt. Godt at vi ikke møtte en eneste bil på den smale veien til Guds hus, og godt at det ikke var vinter og glatt. Kirka var som kirker andre steder i Norge stengt, men takk for at WC var åpent for gjester. Et par hundre meter lenger opp i lia var det en gammel, gjengrodd gravplass.

Åmli kirke er bygget i tre og ble oppført i 1909. Kirka har langplan og 450 sitteplasser. I kommunen bor det 1800.

På 1900-tallet gikk kirkebygget over fra å være søndagskirke til flerbrukskirke, fra å uttrykke høytidsstemte nasjonale strømninger i jugendstil og nybarokk, til internasjonal modernisme i betong, med ofte utradisjonelle former og funksjoner.    

Utenfor Elvarheim museum i Åmli ble vi møtt av liv i overflod og levende blomster i mange farger som en kontrast til alt som er gammelt og uten liv. Museet er plassert i det gamle samfunnshuset fra 1925. Museet tar for seg jakt, fangst og høsting i naturen. Du kan se de fire store rovdyrene: Bjørn, gaupe, jerv og ulv. Ingenting av dette så vi på utsiden. Men vi så mot Åmli sentrum, Åmfoss bro og Nidelva som rant stille og brei nedover full av energi. I disse vakre omgivelsene smakte nistepakken nesten bedre enn hotellmat.

 


Utsikten kledd i lyseblått, grønt, hvitt og  mørkeblått må vi bare nyte.

På Wikipedia leste jeg en interessant nyhet  innen næringslivet. I 2013 var Åmli  vertskommune for landets og Skandinavias mest moderne sagbruk.

Åmli kraftstasjon leverer via Agder Energi strøm til 4300 husstander i året. Indre bygder har mye å by på for den som tar seg tid til å se.

Forfatternavnet Engvald Bakkan (1897-1982) fra Åmli husker jeg igjen fra den tida jeg studerte nordisk litteratur. Han ble presentert på studiene i Kristiansand.
         

Trygve Omland

Lyngdal 22. juni 2017.                                                                                                                                  

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg