St Hans på Åpta Misjonssenter med tre bål?

St Hans 2017 på Åpta Misjonssenter ble inne i kirka og spisesalen. Ute satte regnet stopp for å tenne på bål. Likevel sto bålet sentralt i feiringen. Områdeleder i NMS, Sverre Jakobsen, talte om tre bål i Bibelen, der dramatiske hendelser dominerte. Vi leser fra Bibelen.
 

Minner alterteppet i Åpta kirke om et bål, om ild og flammer, om kjærlighet og omsorg?

 
Mark 14,66-72 Peter fornekter Jesus.
(Matt 26, 69-75; Luk 22, 56-62; Joh 18, 15-18. 25-27)
Imens var Peter nede på gårdsplassen. En av tjenestejentene hos øverstepresten kom forbi,
 67 og da hun fikk øye på Peter der han satt og varmet seg, så hun nøye på ham og sa: Du var også med denne Jesus fra Nasaret. 68 Men han nektet og sa: Jeg fatter og begriper ikke hva du snakker om. Så gikk han ut i portrommet, * og hanen gol. +
[og hanen gol Ordene mangler i noen håndskrifter.] 69 Men jenta fikk øye på ham og begynte igjen å si til dem som sto omkring: Han er en av dem. 70 Men han nektet på ny. Kort etter sa også de som sto der, til Peter: Visst er du en av dem. Du er jo også galileer. 71 Men han ga seg til å banne og sverge:  72 I det samme gol hanen for annen gang. Da husket Peter det Jesus hadde sagt til ham: Før hanen galer to ganger, skal du fornekte meg tre ganger. Og han brast i gråt.
 
Jesus gir Peter mat, kjærlighet og ansvar som hyrde. 
Joh 21,9-17  Da de var kommet i land, så de et bål der, og det lå fisk og brød på glørne. 10 Kom hit med noen av de fiskene dere nettopp fikk, sa Jesus til dem. 11 Simon Peter gikk da om bord i båten og trakk garnet i land. Det var fullt av stor fisk, ett hundre og femtitre i alt. Men enda det var så mange, revnet ikke garnet. 12 Jesus sa til dem: Kom og få mat! Ingen av disiplene våget å spørre ham: Hvem er du? De visste at det var Herren. 13 Så gikk Jesus fram, tok brødet og ga dem, det samme gjorde han med fisken.
 14  Dette var tredje gang Jesus åpenbarte seg for disiplene etter at han var stått opp fra de døde.
 15 {Jesus og Peter}
Da de var ferdige med måltidet, sier Jesus til Simon Peter: Simon, sønn av Johannes, elsker du meg mer enn disse? Han svarte: Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær. Jesus sier til ham: Fø lammene mine! 16 Igjen, for annen gang, sier han: Simon, sønn av Johannes, elsker du meg? Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær, svarte Peter. Jesus sier: Vær gjeter for sauene mine!
 17 Så sier han for tredje gang: Simon, sønn av Johannes, har du meg kjær? Peter ble bedrøvet over at Jesus for tredje gang spurte om han hadde ham kjær, og han sa: Herre, du vet alt. Du vet at jeg har deg kjær. Jesus sier til ham: Fø sauene mine!
 
Paulus får og gir omsorg.
Apg 28,2-10 Innbyggerne der var uvanlig hjelpsomme mot oss. De tok seg av oss alle sammen og tente et bål, for det hadde begynt å regne, og det var kaldt. 3 Paulus hadde sanket sammen en haug med kvister og lagt på bålet. Da krøp en slange ut på grunn av heten og hogg seg fast i hånden hans. 4 Da innbyggerne så dyret henge ned fra hånden hans, sa de til hverandre: Den mannen er sikkert en morder, siden rettferdighetens gudinne ikke lar ham leve, enda han er reddet fra havet.
[rettferdighetens gudinne den greske gudinnen Dike.] 5 Men Paulus ristet slangen av seg og inn i ilden uten å ha mén av det.
 6 De ventet at han skulle hovne opp eller plutselig falle død om. Men da de hadde ventet og sett på ham en lang stund uten at det skjedde noe uvanlig med ham, slo de helt om og sa at han måtte være en gud.
 7  I nærheten av dette stedet lå det et gods som var eid av den fremste mannen på øya, han het Publius. Han tok vennlig imot oss som sine gjester i tre dager. 8 Far til Publius lå akkurat da syk, plaget av feber og dysenteri. Paulus gikk inn til ham, han ba og la hendene på ham og helbredet ham.
 9 Etter dette kom også de andre som var syke der på øya, og de ble helbredet. 10 De gjorde stor ære på oss, og da vi skulle seile derfra, forsynte de oss med det vi trengte.
 
Rundt de tre bålene møter vi svik, kjærlighet og omsorg.
 
Trygve Omland
Lyngdal 25. juni 2017.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg