14 Hermon Reiser: Kirker i Rovinj i Kroatia.

Jeg var med Hermon Reiser til byen Rovinj i Kroatia i fem dager. Byen som blir kalt Adriaterhavets perle, har ca. 13 000 innbyggere og en stor mengde turister i feriesesongen. Jeg prøvde å finne ut noe om kirkelivet i byen. I hotellet Eden som vi bodde i, snakket jeg med en kvinne som gikk til messe (gudstjeneste) i en kirke i sentrum av byen. Hun viste til et par kirker der det var messe. Selv oppsøkte jeg en kirke i sentrum som ligger på toppen av en høyde synlig fra alle kanter.

 

Denne kirken ble bygget mellom 1725 og 1736 over en tidligere kirke for å oppbevare levningene etter Rovinjs skytshelgen. St. Euphemia var en romersk martyr som ble dømt til døden for sin kristne tro i år 303 e.kr. Ifølge lokale legender ble en sarkofag med levningene hennes på mirakuløst vis skylt i land ved kysten av Rovinj, etter å ha forsvunnet fra Konstantinopel rundt år 800 e.kr. Kilde:  https://www.expedia.no/St-Euphemias-Kirke-Rovinj.d6100774.Severdigheter.

Det var svalt i kirken, og der kunne jeg sitte ned å svette, hvile og be.

Mor Teresa av Calcutta ser vi på bildet til .høyre ved et alter i den høyreiste kirken i Rovinj. Hun fikk Nobels Fredspris i 1979. Da hun ble helligkåret i 2016 møtte det 130 000 pilegrimer.

Litt bortgjemt bak alteret i kirken til minne om martyren Ephemia, var det et kjempestort bilde som viser kampen mellom det onde og det gode, der Guds engler beskytter Guds tjener. Er det Ephemia vi ser? Minner bildet om Daniel i løvehulen? Se bildet nedenfor

 

I en av de smale, sjarmerende gatene fant jeg et kapell. Se nedenfor.


 

På en annen kant av byen gikk vi inn i et kunstgalleri som visstnok opprinnelig var et kapell til ære for Josef. Se bildet nedenfor.


 

Den romersk-katolske kirke er Kroatias største trossamfund og i den seineste folketellingen 2011 oppga 3.697.143 (86.28%) av landets innbyggere at de var katolikker.

Trygve Omland

Lyngdal 26. juni 2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg