4. Luther-tur: Nei til Luthers syn på jøder.

Da vi spiste på en trang, liten kafe i Berlin 11.09.2017, hørte vi noen snakke norsk. Det viste seg å være ungdommer fra Søgne som var på skoletur. De hadde vært i Polen med Hvite busser for å se konsentrasjonsleirer etter Holocaust.

 

Bilde 1: Folk på vei til Holocaust-monumentet i Berlin i 2010.

 

På vår Luther-tur med Blå Kors kjørte vi sakte forbi Holocaust-monumentet i Berlin. Det er et minnesmerke over jødene som ble drept i Europa under 2. verdenskrig. De 2711 store, tunge, rektangulære betongklossene gir meg en tung opplevelse av noe hardt, knugende, innestengt.  På en reise vi var med på i 2010, stoppet bussen ved dette dystre minnesmerket, og vi gikk stille og reflekterende mellom de firkantede steinblokkene. Aldri, aldri mer må Europa og verden utføre forbrytelser mot jødene igjen, tenker jeg. Vi må sto opp mot antijudaisme og antisemittisme i vår tid. Martin Luthers syn på jødene må vi si nei til tydelig og klart.

 

Bilde 2: Inne i Holocaust-monumentet i 2010. Det kan føles som du er i en labyrint uten utgang.

Luther delte fordommene mot jødene som preget hans samtid. Han omtalte jødene med stygge, giftige ord. Jødene tok med glede imot ei bok i 1523 med tittelen: At Jesus Kristus ble født som jøde. Men i 1543 skreiv Luther en ny krass bok Om jødene og deres løgner. Jødene ville ikke tro at Jesus var Messias. Da anbefalte Luther at synagoger skal brennes, jødenes egne hus rives ned, deres hellige skrifter konfiskeres og unge jøder sendes på tvangsarbeid. Samme år i 1543 kom det ut en ny bok av Luther om jøder som kanskje er enda verre. Ca. 400 år seinere kunne Hitler og hans nazister sitere fra utvalgte avsnitt av Luther, når de raste mot jødene. Igjen må jeg si et kraftfullt nei til Martin Luthers syn på jødene. Les mer om dette i boka Martin Luthers teologi av Carl Fr. Wisløff 1983, Lunde forlag, side 224-225.

Kampen mot ideer som fyrer opp under jødehat, rasistisk undertrykkelse og rasisme må fortsette med uforminsket styrke.

Lyngdal 21. september 2017.

Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg