5. Luther-tur: Guds nåde kom til Europa på nytt.

Kristiansand Blå Kors tok oss med til Lutherstadt Wittenberg  12. septeember 2017 for å gjøre oss mer kjent med Martin Luther og hans reformatoriske oppdagelse.  Byen har vakre omgivelser. Den ligger nær elva Elben. Men det var ikke dette som opptok Luther for 500 år siden. Han satt i et tårnværelse i klosteret i Wittenberg og forberedte en forelesning. Han grublet over begrepet Guds rettferdighet. I en bordtale mange år seinere forteller Luther at disse ordene rettferdig og Guds rettferdighet virket på hans samvittighet som et lyn. Han tenkte: Er Gud rettferdig, må han straffe. Slik var han opplært til å tenke.

 

Bildet er tatt fra brosjyrer Unterweg zu Luther.

 

Denne dagen studerte Luther begrepet rettferdighet i Rom. 1,17.  For i det åpenbares Guds rettferdighet av tro til tro, slik det står skrevet: Den rettferdige skal leve ved tro. En ny forståelse av Guds rettferdighet forandret Luthers lære og liv. Han hadde lenge vært opptatt av spørsmålet: Hvordan kan jeg finne en nådig Gud? Nå oppdaget han at Guds rettferdighet i Rom 1,17 ikke er den strenge, dømmende rettferdighet over en fattige synder. Guds rettferdighet betyr at vi blir rettferdiggjort og forløst ved Kristus Jesus. Det er ikke vår fortjeneste, men det er uttrykk for Guds barmhjertighet. Gjennom nådens rettferdighet ser Gud i nåde på synderen som tror på Jesus. I tårnet i klosteret har Den hellige ånd åpenbart Skriften for meg, skreiv Luther. Noen år etter denne oppdagelsen i tårnet, skreiv Luther i 1545 at nå føler jeg meg gjenfødt, og som en som er kommet gjennom åpne dører inn i paradis.

Forskerne har lenge diskutert om når Luthers reformatoriske gjennombrudd skjedde. Noen hevder at det var i 1514-1515, mens Luther selv sier det var seinere i 1519. Tidspunktet er ikke det viktigste. Det avgjørende er at Guds rettferdighet og frelse er en gave som gis ved troen på Jesus alene. Guds nåde alene frelser oss.

For slik står det skrevet i Bibelen: For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave. Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal skryte av seg selv. Ef2,8-9.

Martin Luther fant den nådige Gud, og Guds nåde har nådd inn til mange mennesker siden.

Store Norske Leksikon sier dette om Guds nåde: Nåde, det er uttrykk for Guds kjærlighet som for Kristi skyld lar nåde gå for rett, fritar de skyldige for den fortjente straff, tilgir dem og tilbyr dem evig liv i sitt rike.

Jeg anbefaler til fordypning boka: Munken som endrer Europa av Lars Magerøy, Luther forlag som del av Lunde forlag 2016.

Jeg takker Blå Kors for at de praktiserer Guds nåde i deres arbeid og tok oss med på Luther-tur.

 

Vår lokale guide fortalte engasjert om Martin Luther, og utfordret oss med å si at det var bare 8 prosent (10 prosent i en guidebok) som var medlemmer i den evangelisk-lutherske kirke i Wittenberg, slik jeg forsto det. Europa trenger å høre Jesu ord til kvinnen ved brønnen i Joh 4,13-14 om Jesus som er kilden med vann som veller fram og gir evig liv.

Lyngdal 22. september 2017

Trygve Omland.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg