7. Luther-tur: Menighetens salmesang i sentrum.

Under Luther-turen med Kristiansand Blå Kors 9.-16.2017 kjøpte vi ei CD-plate med Martin Luthers 29 mest berømte hymner. Den første salmen er Ein feste Burg ist unser Gott/ Vår Gud han er så fast en borg. Den regnes gjerne for Luthers hovedsalme. Vi forbinder den med hans åndelige kamp under reformasjonen for 500 år siden. Salmen er en fortolkning av Salme 46 i Bibelen. Den ble sannsynligvis til omkring år 1527. Da var det en pestepidemi i Wittenberg, der Luther ti år tidligere slo opp de berømte 95 tesene mot misbruk av avlatshandel. Under epidemien kjente Luther på lidelser og indre anfektelse. Vi synger i salmen om Guds omsorg og makt: Han frir oss ut av nød og sorg/og vet oss vel å berge. Luther synger her om sin personlige kamp og om menighetens troskamp i verden mot djevelen. I Jesus Kristus kun frelse er.

 

Bildet er tatt fra heftet Lutherstadt Wittenberg Tourist-Information 2017/2018. Vi ser inn i kirken som Martin Luther prekte mye i.

Luther flytter salmeskatten fra noe som prestene alene stelte med til å bli menighetens felles sang. Han knyttet seg til folkelige sangtradisjoner, og han brukte salmene i en pedagogisk og kulturell hensikt. Boktrykkerkunsten og hans egen bibeloversettelse ble viktige hjelpemidler i spredningen av salmene. Mange salmer ble trygt enkeltvis og spred rundt som flyvesedler. Salmene hadde tydelige bibelske læreinnhold, og de kunne brukes i opplæringen i kristen tro. 

 

Bildet tok jeg i kirken i Wittenberg som Martin Luther talte mye i. Jeg måtte betale for å få lov til å fotografere inne i kirken. Pengene trengte kirken sårt for å klare utgiftene. Bare åtte prosent i Wittenberg var medlemmer i den lutherske kirken. 

Orgelet ble et viktig instrument og en god drivkraft i utviklingen av menighetens salmesang.

Vi kjenner til 57 dikt av Luther, og av disse regner vi 42 som salmer og sanger. På CD-en med 29 hymner av Luther er fire melodier fra Johan Sebastian Bach (1685-1750). Her ser vi samspill mellom to giganter i Guds kirke.

Kilde: Skeie, Eivind, Martin Luthers salmediktning i En sang for Herren, s 51-62, Andaktsbokselskapet 1981.

Lyngdal 28. september 2017.

Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg