8 Luther-tur: Ekteskapet med Katharina av Bora.

Martin Luther giftet seg med en 16 år yngre kvinne den 13. juni 1525. Vielsen foregikk i Luthers hjem i Det svarte kloster. Bryllupet ble holdt hemmelig til etter vielsen. Luther så ikke på ekteskapet som et sakrament slik den romersk-katolske kirke gjør. Likevel var ekteskapet mellom mann og kvinne innstiftet av Gud.

 

Statue av Katharina av Bora i Wittenberg.

 

Her ser vi Johannes Bugenhagen vie Martin og Katharina i Luthers hjem i 1525.

Bildet er fotografert av fra s. 140 i Lars Inge Magerøys bok om Munken som endret Europa. ill: Paul Thuman. 

 

I innbydelsen til bryllupet skreiv han til en venn: Jeg elsker ikke min hustru, jeg akter henne høyt. To uker etter vielsen feiret de den i kirken og holdt fest i Rådhuset. Luther skreiv i en innbydelse: Du må komme til mitt bryllup. Jeg har fått englene til å le og djevelen til å gråte.

Ved å gifte seg brøt han to løfter om å leve i sølibat, først som munk, og så som prest. Han giftet seg fordi det var praktisk og nyttig, i tråd med det som var vanlig på den tida.  Katharina fødte det første barnet ett år etter bryllupet. Ekteparet fikk seks barn. De eneste etterkommere etter Luther som lever nå, stammer fra den eldste dattera Margrethe. Hun levde i et lykkelig ekteskap og fikk ni barn, men bare tre av hennes barn levde opp.

Med Guds nåde er jeg kommet i et svært lykkelig ekteskap, skreiv Luther. Jeg vil ikke bytte min Kæthe bort mot Frankrike eller Venedig, sa Luther. Han kalte henne for keiserinne og Wittenbergs morgenstjerne. Katharina støttet sin mann under hans åndelige kriser. Sammen hadde ekteparet Luther et åpent og gjestfritt hjem. Stuen var gjerne full av folk. Studentene måtte stå, når de skulle skrive notater etter Martins bordtaler.

 

Luther synger og spiller sammen med sin familie. Til venstre ser vi medarbeideren Philipp Melanchthon. 

Jeg har fotografert av fra Lars Inge Magerøys bok om Munken som endret Europa, s. 144. ill: Gustav Spangenberg.

 

Katharina administrerte et kloster med betydelig gods. Hun styrte kvegdrift, bestyrte et bryggeri, hjalp studenter og var vertskap for alle som kom for å søke råd hos ektemannen. Under utbrudd av en alvorlig sykdom i Wittenberg, åpnet hun et hospital i byen.

Ekteparet Luther har etterkommere i Sør-Norge, ellevte generasjons etterkommere som bosatte seg i Hurum rundt århundreskiftet 1800/1900.

Hvis en har nåde og fred i sitt ekteskap, så er det en gave som kommer nest etter det å kjenne evangeliet, sa Luther.

Kilder: 

Lerfeldt, Svend, Lutherboken, Lunde Forlag 1977.

Magerøy, Lars Inge, Munken som endret Europa Reformatoren Martin Luther, Luther Forlag, 2016.

En lokal guide i Wittenberg, Wikipedia og  andre adresser på Internett.

Lyngdal 30. september 2017.

Trygve Omland

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg