Det sårbare livet.

Det sårbare livet

I går kveld den 4. oktober 2017 fikk vi oppleve at livet kan være sårbart. Arne Åmland lanserte og presenterte ei bok han har skrevet om sin begavede onkel, Kristian Åmland. Boka har fått tittelen Det sårbare livet. Kristian døde av tuberkulose bare 27 år gammel.

 

Arkitekten og kunstneren fra Austad har tidligere skrevet bok om sin far, Herløv Åmland, som var i tysk fangenskap under krigen.

Kristian Åmland døde i en bolig i Herredshuset i Austad. Da hadde han vært lærer i tre år i Austad. Den 4. oktober i år da vi var samlet i antikvariatet til Ådne Fardal Klev i Kirkeveien 11, var det 95 år siden Kristian ble gift i 1922 med Elisabeth fra Holum i. Det unge paret fikk bare trekvart år sammen i ekteskapet. Bryllupet var et høydepunkt i hans korte livsløp.

Livet var sårbart for den unge, nygifte læreren. Han døde da livet så vidt var kommet i gang for alvor med et viktig yrke og en velsignet god kone. I Austad ledet han et stort mannskor, og han spilte på sin egen fiolin. Men så kom den lumske sykdommen tuberkulose snikende inn til den livsdyktige læreren og lederen i Austad.

Det sårbare livet passer godt som tittel på boka. Arne Åmland fikk fram på en sterk måte det sårbare livet ved hjelp av felespilleren Gard Nergaard. Arne leste fra boka og Gard spilte til. Sammen rørte de ved strenger som ikke ord alene kan nå inn til. 

Gard er fra Øyslebø og bor nå i Gøteborg. Han er blant annet kjent for sin CD med samling av folkemusikk fra Mandal og Marnardal. Fiolinen er et finstemt instrument til å røre ved dype, skjulte følelser som det er vanskelig å sette ord på.

Tankene mine går til en annen bok, en punktroman, som skildrer det sårbare livet til ei jente kalt Anne. Forfatteren Paal-Helge Haugen fra Valle bruker et språk som er sterkt preget sansene og kroppens nedbrytende utvikling, når Anne gradvis dør av tuberkulose. Språket bryter sammen under sykdommen. Jeg var en gang til stede på en litteraturkveld på Landeskogen, der Paal-Haugen leste opp fra boka Anne. Det var en sterk opplevelse av det sårbare livet. Landeskogen har tidligere vært sanatorium for mennesker med tuberkulose.

Det sårbare livet kjenner også jeg til. Ingen går vel helt fri fra å kjenne på at livet kan brått forandre seg fra lys til mørke. Da er det hjelp å hente i lyset fra Kristus slik vi møter det hos Kristian, Anne og mange andre i livet og i litteraturen.

Lyngdal 5. oktober 2017

Trygve Omland

Les mer i Lyngdals Avis, 3.10.2017.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg