10. Luther-tur: Bibelen på folkespråket.

Martin Luther så på Skriften, det vil si Bibelen, som den aller høyeste og edleste helligdom, ja, den aller rikeste berggruve som aldri kan graves tom.

På vår reise i Luthers fotspor med Kristiansand Blå Kors 13. september 2017 gikk vi sakte oppover trinn for trinn til vi nådde høydepunktet Wartburg. På toppen av fjellet blåste det kraftig. Det ble som et symbol på at vinden river voldsomt i dem som går mot strømmen og står fast i stormen.

 

Fotografert av fra brosjyre.

 

Luther søkte tilflukt på Wartburg fra tidlig mai 1521 til mars 1522. I slutten av mai ble han lyst fredløs av Riksdagen i Worms fordi han ikke ville bøye seg for paven i Roma og den romersk-katolske kirke. I et lite rom som nå kallles Lutherstube, satt den forfulgte Luther og oversatte Det nye testamente fra gresk til folkelig tysk på ca 11. uker. Oversettelsen kom ut i Wittenberg september 1522. Første opplag ble fort utsolgt, og det kom en rekke nye opplag inntil hele Bibelen forelå i 1534. Språket i den nye oversettelsen var folkespråket som barna i gata, husmora på kjøkkenet og den vanlige mannen på markedet snakket.

 

Malerie av Paul Thumann. Bildet fotografert av fra Luthers Bilderbiografie.

 

 Til hvert enkelt skrift i Det nye testamente skreiv Luther en forklarende fortale. I 1738 fikk fortalen til Romerbrevet kirkehistorisk betydning. Presten John Wesley hørte denne talen lest opp i en menighet i London. Gud virket da i hjertet hans gjennom troen på Kristus. Han følte at hjertet ble underlig varmt, og han følte at han stolte på Kristus alene for frelsen. Han sa at han fikk en visshet om at Kristus hadde tatt bort hans synder og frelst han fra syndens og dødens lov. Dette ble starten på vekkelsen som førte til at Metodistkirken ble til. Metodistkirken er et av verdens største kirkesamfunn med over 80 millioner medlemmer. I Norge har vi 46 menigheter og over 12.000 medlemmer. Luther satte spor i mange andre kirker enn den evangelisk-lutherske.

Kilder:

Lerfeldt, Svend, Lutherboken, Lunde Forlag 1977.

Luthers Bilderbiografie, Die einstigen reformastionszimmer der Wartburg.

Magerøy, Lars Inge, Munken som endret Europa, Luther Forlag 2016.

http://www.metodistkirken.no/hoved/om

Trygve Omland

Lyngdal 13. september 2017

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg